29 december 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Met vriendelijke groet,

*André van der Velde / redacteur*

*Barneveldse Krant.nl*

Redactie: 0342 - 494204

Mobiel: 06 - 46605548

Postadres: Postbus 67, 3770 AB Barneveld

---------- Doorgestuurd bericht ----------

Van: Nancy Hooijer

Datum: 22 december 2017 om 12:10

Onderwerp: Pagina krant Woudenberg/ SWO

Aan: André van der Velde

Fijne feestdagen en een goede jaarwisseling!

*Nancy Hooijer*

Consulent

Coordinator Huiskamer van Leusden

image: cid:image003.jpg@01D1CE09.8A61FC80

Larikslaan 2 I 3833 AM Leusden

( 033-303 44 44

* n.hooijer@larikslaan2.nl

þ www.sociaalplein-leusden.nl

Stichting Welzijn Ouderen Woudenberg

"Wij willen graag aansluiten bij de wensen van de mensen"!

Tineke Smallenbroek is als ouderenadviseur in dienst bij SWO Woudenberg. Haar taken zijn: het coördineren van de diverse activiteiten, zij geeft adviezen aan het bestuur en uitvoerenden op het gebied van visie en beleid. Daarnaast coördineert Tineke de huisbezoeken voor inwoners van 75 jaar en ouder, welke worden gebracht door een vijftal seniorenvoorlichters. Waar nodig brengt zij ook zelf huisbezoeken aan (kwetsbare) senioren.

Wat doet SWO in Woudenberg?

SWO organiseert een divers scala aan activiteiten voor senioren. Denk daarbij aan o.a. jeu de boules, yoga 60+, koersbal, walking football, de soos, biljarten, volleybal, gymnastiek, werelddansen, een koor, nordic walking en zwemmen. Daarnaast biedt SWO ook de diensten als 'Internetcafe', 'Klussendienst' en 'Hulpdienst Ouderenvervoer' en biedt SWO alle 75+ 'ers, in samenwerking met de gemeente, een huisbezoek aan. Dit alles met als doel om senioren zolang mogelijk gezond en vitaal thuis te kunnen laten wonen. Vitaliteit staat hoog in het vaandel, maar ook sociale contacten zijn een belangrijk speerpunt in het aanbod van activiteiten en diensten.

Tineke werkt slechts 1,5 dag per week. Dit is mogelijk omdat er bij SWO 70 vrijwilligers actief zijn bij de verschillende activiteiten en diensten. SWO wordt geleid door een bestuur, bestaande uit 5 leden. Ook dit zijn vrijwilligers.

Op welke doelgroep richt SWO zich?

"Van oudsher waren dit mensen van 55 jaar en ouder. Inmiddels is deze leeftijdsgrens flink opgeschoven. Tegenwoordig zien we dat deelnemers aan activiteiten toch wel 70+ zijn. Bij de meer actieve bewegingsactiviteiten zoals yoga 60+, walking football en in de toekomst ook stijldansen willen we voorzien in een behoefte van de jongere senior, als aanvulling op de 'reguliere sportclubs" aldus Smallenbroek.

"De verschuiving van de leeftijdsgrens komt denk ik met name doordat men tot een jaar of 75 nog heel actief meedoet in de samenleving, bijvoorbeeld op het gebied van vrijwilligerswerk, mantelzorg en het passen op kleinkinderen. Daarnaast zijn mensen nog langer mobiel, maken graag uitstapjes en gaan geregeld op vakantie. Veel mensen hebben het geluk nog samen te zijn met hun partner. Ook dit zorgt ervoor dat er minder behoefte is aan sociaal contact elders.

Voor SWO is het de kunst om goed aan te sluiten bij de behoeften van senioren in de toekomst. Daarnaast is het ook een mooie uitdaging om generaties met elkaar te verbinden, zoals de SWO bijvoorbeeld afgelopen zomer heeft gedaan i.s.m. kinderopvang 'Happy Kids', en het netwerk van SWO te onderhouden en uit te breiden binnen en buiten het dorp. In samenwerking met andere organisaties kan de SWO de doelgroep goed van dienst zijn. Die contacten zijn goed, dus dat is fijn samenwerken."

Wat zijn actuele activiteiten op dit moment?

"Naar aanleiding van een dansworkshop, die gegeven werd door Stichting Dans Leusden in de Schans, is het idee geboren om ook in Woudenberg stijldansen aan te gaan bieden voor belangstellenden van 60 jaar en ouder. Op woensdag 10 januari kan er worden deelgenomen aan een gratis proefles stijldansen in De Schans, welke begint om 10 uur. Geïnteresseerden (dames, heren, echtparen) kunnen zich opgeven bij Stichting Dans Leusden: Tel. 06-250 41 544

Ruim een jaar geleden is de SWO gestart met yoga voor 60+ 'ers. Dit bleek te voorzien in een behoefte, want inmiddels is in De Schans op vrijdagmorgen de derde groep gestart. De lessen worden verzorgd door docente Marianne Hoeven en worden enthousiast bezocht. Er is overigens nog plek in de groep van vrijdagochtend van 11 - 12 uur. Een proefles kost 4 euro, geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de docent: Tel. 06 33088118.

Smallenbroek: "wat ook leuk is om te noemen, op vrijdag 19 januari van 13- 16 uur organiseren we weer een vakantiebeurs i.s.m. de PCOB, Senioren Belangen, SOL Leusden en DUWgroep Leusden een vakantiebeurs voor 60+ 'ers en mensen met een mobiliteitsbeperking 18+ in De Schans. Vorig jaar organiseerden we dit voor het eerst en tot onze grote verrassing kwamen hier ca. 350 bezoeker op af uit Woudenberg en omgeving".

Wat maakt het werk leuk?

"Het is een uitdaging om bij de doelgroep te achterhalen waar vragen en behoeften zijn om daar vervolgens op in te kunnen spelen. Zeker nu die leeftijdsgrens van actieve ouderen opschuift. Ik kan zelf activiteiten bedenken waar ik enthousiast van word, maar daar gaat het niet om natuurlijk.

In oktober hebben we in samenwerking met de gemeente alle Woudenbergse inwoners die in 1942 zijn geboren uitgenodigd voor een feestmiddag. Dit bleek een groot succes, er werden herinneringen opgehaald en contacten gelegd. Voor ons was dit een mooie gelegenheid om bij deze 75-jarigen te achterhalen wat er leeft en waar vraag naar is, ook gezien de toekomst. We willen graag voorzien in de behoeften van senioren in Woudenberg, dit kan alleen als je aansluit bij de vraag van de inwoners zelf. Ideeën en suggesties zijn dan ook van harte welkom.

Persoonlijk vind ik het mooi om te zien dat mensen door deelname aan de activiteiten of clubs contacten opdoen en er een stukje sociale cohesie ontstaat. Het 'lief en leed potje' is na ruim 45 jaar nog steeds actueel bij de soos bijvoorbeeld".

(+ foto yoga en foto dans)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vacatures:

Vrijwilliger secretaris SWO

Voor het dagelijks bestuur van SWO Woudenberg zijn we op zoek naar een secretaris. Wilt u zich inzetten voor de senioren in Woudenberg? Dan verwelkomen we u graag in onze groep van fijne en enthousiaste bestuursleden.

Taken zijn: 

- Deelname aan bestuursvergaderingen, (er is een notuliste aanwezig)

- Verzorgen van correspondentie , jaarverslag en convocatie bestuursvergaderingen .

- In overleg:  werkbespreking met ouderenwerker.

- Voorbereiding en uitvoering beleidsontwikkelingen sociaal domein,

   in nauwe samenwerking met bestuursleden, andere organisaties, gemeente en coöperatie.

- Representatieve functie bij bijzondere gelegenheden van participanten

Voor meer informatie en reactie: secretariaat.swowoudenberg@gmail.com of 06 10337184

Vrijwilliger balie Cultuurhuis

Voor het Cultuurhuis zoeken we vrijwilligers die bezoekers helpen met hun vragen over de gebruikers van het Cultuurhuis en voor de verkoop van artikelen. Voor meer informatie kunt u bellen naar 033 2863788 of mailen naar j.a.myl1958@kpnmail.nl

Vrijwilligers Golfbrekerradio

Voor de regionale radiozender Golfbrekerradio zoeken we meerdere vrijwilligers zoals een gastbegeleider en een presentatiemedewerker. Voor meer informatie kijk op www.golfbreker.nl of mail naar Paula van Keulen, info@golfbreker.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie