'Op het ijs in Barneveld gebeurde het'

11 mei 2017 om 00:00 Regio

WOUDENBERG Woudenbergers Jacob Floor en Willempje Floor-Vaarkamp waren afgelopen maandag precies zestig jaar getrouwd. Dinsdag kreeg het kersverse diamanten bruidspaar bezoek van burgemeester Titia Cnossen die hen namens de gemeente Woudenberg feliciteerde en trakteerde op een fleurig boeket. Hun geheim: altijd zoveel mogelijk rekening houden met de ander.

Het echtpaar ontmoette elkaar in 1954 op de ijsbaan in Barneveld, vertelt Jacob Floor. ,,Ik zag zo'n mooie meid met zwart haar en dat was zij. Om 21.00 uur mochten de meisjes ons vragen om samen te zwieren over de ijsbaan en zo is het begonnen." Beiden komen van de boerderij. Jacob is opgegroeid tussen Barneveld en Lunteren op het Landgoed De Biezen. Hij voelt zich boer in hart en nieren, maar wilde toch graag verder studeren en kreeg daarvoor de kans van zijn ouders. Als oudste van het gezin heeft hij de oorlog bewust meegemaakt. Hij vertelt geëmotioneerd over de joodse onderduiker bij hem thuis.

Willempje Floor-Vaarkamp kwam van een boerderij in Terschuur. ,,Ik ben getrouwd met een boerenzoon, maar die werd geen boer." Hoewel zij in haar jeugd genoot van het vrije leven op de boerderij had zij er geen affiniteit mee. Tot haar trouwen werkte zij bij de Rotterdamse bank in Nijkerk. ,,In die tijd stopte je als vrouw met werken na je trouwen. Ik vond dat jammer", vertelt ze. Na de komst van de drie dochters kreeg zij het drukker.

Via Oldebroek verhuisde het gezin 50 jaar geleden naar Woudenberg. Jacob Floor werd directeur van de voorloper van de coöperatie Agruniek Rijnvallei en kreeg een huis aan de Stationsweg, Sonnevanck genaamd. ,,Wij voelden ons meteen thuis in Woudenberg. Het boerenleven is hetzelfde als in Barneveld." Voor zijn activiteiten als vrijwilliger voor de VVV, de Oranjevereniging en de Ouderenbond PCOB kreeg hij een koninklijke onderscheiding. Later was hij nog bijzonder ambtenaar van de Burgerlijke stand. Willempje Floor was voorzitter van Welfare. De laatste jaren schreef Jacob Floor een biografie met als titel 'de Valleikenner', de naam die oud-burgemeester De Jong hem gaf.

Het echtpaar was blij met het bezoek van de burgemeester en de brief van de Commissaris van de Koning.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie