Levendig Woudenbergs Verkiezingsdebat

14 maart 2017 om 00:00 Regio

WOUDENBERG De lokale fracties van CDA, CU, PvdA, SGP en VVD kijken terug op een levendig verkiezingsdebat in Hotel Schimmel op 9 maart. De meer dan tachtig aanwezigen genoten van de politieke discussies tussen de aspirant-Kamerleden. De spreekstalmeesters Pieter de Kruif, wethouder voor de lokale partij GBW, en Frans Hazeleger, commissielid SGP, speelden een belangrijke rol bij het succes van de avond.

Ieder kandidaat-Kamerlid had vijf stellingen ingeleverd, waarvan er één door de spreekstalmeester werd geselecteerd. De indiener kreeg eerst de kans om zijn of haar stelling te verdedigen en vervolgens debatteerden zij actief met elkaar. De spreekstalmeester leidde de avond in goede banen en zorgden ervoor dat de discussie iedere keer terug naar de kern werd gebracht. In tegenstelling tot sommige kleurloze televisiedebatten, leidde dit in hotel Schimmel tot levendige discussies.

In de debatten viel huidig kamerlid Loes Ypma (PvdA) op door haar enorme dossierkennis. Ook van de andere partijen was zij exact op de hoogte van standpunten en cijfermatige gevolgen. Gepassioneerd verdedigde zij haar stelling dat er de komende 15 jaar 10 miljard extra moet worden geïnvesteerd in het onderwijs. Andere onderwerpen die op de agenda stonden waren marktwerking in de zorg (Zohair el Yassini VVD), de positie van ouderen in de samenleving (Lenny Geluk-Poortvliet CDA), éénverdieners zijn de voornaamste slachtoffers van het huidige regeringsbeleid (Geert Schipaanboord SGP) en ontwikkelingssamenwerking moet terug naar de norm (Nico Drost van CU). De vertegenwoordiger van D66, Danielle Sanders moest vanwege persoonlijke omstandigheden afzeggen voor het debat.

In de zaal waren veel lokale politici aanwezig. Zij bestookten hun landelijke collega's actief met vragen. Of er zwevende kiezers binnengehaald zijn, is gezien het publiek wel de vraag. De Woudenbergse politiek kan in ieder geval terugkijken op een mooie avond, die zij gezamenlijk georganiseerd hebben. Iedere fractie speelde een eigen rol tijdens de avond. Pieter de Kruif: ,,Ik vind het leuk dat ze mij als vertegenwoordiger van een lokale partij opnieuw hiervoor gevraagd hebben."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie