Afbeelding
Pixabay

Regio Amersfoort peilt mening jongeren over duurzame energie

17 december 2020 om 19:11 Natuur en milieu

WOUDENBERG 88 procent van de jongeren in de regio Amersfoort vindt het positief dat er steeds meer duurzame energie wordt gebruikt in Nederland. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat in opdracht van het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NP-RES) is uitgevoerd. Jongvolwassenen tussen 19 en 30 zijn iets meer betrokken ten opzichte van jongeren tussen de 12 en 18. In de regio Amersfoort, waar naast de gemeente Amersfoort ook Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg tot behoren, deden 231 jongeren mee aan het onderzoek.

93 procent van de jongeren in Amersfoort zegt zonnepanelen op daken tegen te komen in de eigen woonplaats. 88 procent is voorstander van meer zonnepanelen op daken in hun woonplaats. In de regio vindt 50 procent van de jongeren het (heel erg) goed als er windmolens worden bijgeplaatst in hun woonplaats. De mening van jongeren in Amersfoort wijkt nauwelijks af van de gemiddelde mening van jongeren in Nederland.

BETROKKEN Doel van het onderzoek was te kijken wat jongeren vinden van zonne- en windenergie. Maar ook hoe zij zelf meer betrokken kunnen en willen worden bij de energietransitie. De Amersfoortse wethouder Astrid Janssen is blij met de uitkomsten van dit onderzoek. ,,Dit is de generatie die straks wordt geconfronteerd met alle maatregelen die wij nu aan het uitvoeren zijn. Wat mij betreft is dit een open uitnodiging aan de jongeren om mee te doen. Het gaat uiteindelijk om hun toekomst.”

Ruim zes op de tien jongeren voelt zich (deels) verantwoordelijk om mee te denken over de energietransitie. Jongvolwassenen willen betrokken worden via sociale media, maar ook via e-mail, brief of enquête. Tieners (12 tot en met 18 jaar) zijn het liefst bij de energietransitie betrokken via school en sociale media.

Het gehele rapport is op de website van de gemeente Amersfoort te lezen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie