Dicht over je favoriete plek in je dorp en maak kans op plek in poëziebundel

28 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

WOUDENBERG - Dichters uit Woudenberg krijgen de kans gedichten te schrijven over plekken in hun dorp die hen na aan het hart liggen. Ze maken kans in een verzamelbundel te komen met gedichten over Utrechts cultureel erfgoed. Het is onderdeel van een project dat Parade der Poëten heet.

Woudenberg, Achterveld en Leusden hebben veel cultuur historische plekken, zoals de Pyramide van Austerlitz, de Grebbelinie, de wederopbouwboerderijen, Huize De Boom.

Voor het project Parade der Poëten worden dichters uit de drie dorpen uitgedaagd één en maximaal drie gedichten over historische plekken in de dorpen te maken. Daarbij is het wel belangrijk dat dichters niet alleen de plek beschrijven, maar ook onder woorden brengen wat die plek voor hen persoonlijk betekent.

Parade der Poëten is een initiatief van het Utrechts Stadsdichtersgilde en Gerhard te Winkel, stadsdichter van Leusden. Voor de provincie Utrecht organiseren zij overal in de provincie poëzieavonden, waarvoor mensen uitgenodigd worden gedichten over plekken in hun dorp te schrijven. De gedichten over Woudenberg en Leusden moeten voor 1 maart opgestuurd zijn naar gerhard@gerhardtewinkel.nl. De inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury.

De geselecteerde dichters krijgen de kans hun gedichten voor te lezen op een speciale avond in de openbare bibliotheek in Leusden. Het publiek zal die avond besluiten welke gedichten naar het eindfeest van Parade der Poëten gaat en in aanmerking komen voor een plek in een verzamelbundel.

'Er zijn in de provincie Utrecht veel dichters, die uitgegeven willen worden of willen voordragen. Het is soms lastig om de weg te vinden. Met dit project willen we onbekende dichters in contact brengen met gepubliceerde dichters. Zo kunnen ze stappen zetten naar meer contacten in dichterswereld', zegt Te Winkel.

'De provincie heeft veel cultuur historische plekken. Het is mooi om die eens op een poëtische manier te beschrijven, zodat mensen met andere ogen naar de geschiedenis van hun dorp en hun provincie kijken', vindt Alexis de Roode, Gildemeester van het Utrechtse Stadsdichtersgilde.

Voor dit project werken de initiatiefnemers samen met de Bibliotheken Eemland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie