Minisymposium sociaal domein: ´Maak de burger meester´

27 december 2016 om 00:00 Nieuws

WOUDENBERG In verband met het afscheid van ouderenadviseur Ineke Drees organiseerde SWO op 20 december een minisymposium voor genodigden uit het sociaal domein bij Hotel Schimmel.

Afgevaardigden van zorgcentrum Groenewoude, huize Nieuwoord, Moriahoeve, Dagbegeleiding, PCOB, Welfare, Seniorenbelangen, NPV, Coalitie Erbij, Alzheimercafé, gemeente en SWO maar ook Jeugd-Punt waren daarbij aanwezig. Naar aanleiding van actuele ontwikkelingen op het gebied van zorg en welzijn zoals de participatiemaatschappij, decentralisatie en het opheffen van de WMO-adviesraad (nu Adviesraad Sociaal Domein) werd nagedacht en gesproken over hoe het sociaal beleid er in de toekomst uit kan zien. Ineke Drees is vooral bezig geweest met het ontwikkelen van beleid en richtte zich op het opzetten van huisbezoeken aan ouderen.

Uit de inleiding van wethouder Pieter de Kruif bleek dat Woudenberg het veelal goed doet en voor voldoende aanbod zorgt, maar dat er in de toekomst gekeken moet worden naar wat er speelt, wat er nodig is, welke rol organisaties spelen en hoe de gemeente dat alles kan faciliteren. Daarnaast moeten mensen er bij betrokken worden, zodat ze zelf actief worden wat betreft hun toekomst en de zorg die ze nodig hebben. ,,We moeten streven naar zelfredzaamheid, participatie en samenwerking van organisaties.´´

Reinaerde-manager Mary Alferink constateerde dat het afschalen van de zorg niet betekent dat er meer vrijwilligers worden ingezet, maar dat er efficiënter wordt gewerkt, vooral op het gebied van registratie en dossiers, zodat er meer tijd is voor de cliënten.

SWO-adviseur Herman van Bussel stelde verschillende punten en vragen aan de orde rond het thema 'Maak de burger meester' en nodigde iedereen uit daarover mee te denken.

Het symposium werd afgesloten met onderling napraten en een drankje.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie