New Solar op Zuiderbroek 22: Niet om te juichen, wel verdedigbaar

27 december 2016 om 00:00 Nieuws

WOUDENBERG Door goedkeuring van de raad kan Johan Overvest zijn bedrijf New Solar officieel vestigen op zijn monumentale boerderij op Zuiderbroek 22. De raad worstelde in de raadsvergadering met de vraag of je een bedrijf in zonnepanelen moet willen op deze locatie.

Joke van der Heide

Wethouder Gijs de Kruif concludeerde na afloop dat de raad er net zo in zit als het college. ,,De toegevoegde waarde is niet helemaal wat we willen, maar het is toch een goede oplossing voor de locatie." Met dit besluit ging de raad voorbij aan het verzoek van het landgoed Geerestein om het raadsvoorstel aan te houden tot een later moment. Jos Koopmans, vertegenwoordiger van het landgoed, vertelde onze redactie dat het landgoed vooral in gesprek wilde met de gemeente. Het landgoed vindt dat de belangen van het kwetsbare gebied door de gemeente onderbelicht zijn in het proces en dat de gevolgen op de lange termijn niet te overzien zijn.

LASTIG VRAAGSTUK Het CDA en de CU vonden het een lastig vraagstuk. Elli van Oosterom (CU) gaf aan dat haar fractie een zorgvuldige afweging heeft gemaakt of de monumentale bebouwing op deze kwetsbare locatie op landgoed Geerestein de nieuwe bestemming wel aan kan. ,,Hoewel wij niet staan te juichen, denken wij dat dat kan", aldus Van Oosterom. Argumenten voor deze beslissing waren dat er al een bedrijfsbestemming op het pand zat en dat deze gereduceerd wordt. Johan Overvest gaat twee schuren slopen van 650 m2 en geeft de ruimte terug aan de natuur. Dit besluit beperkt de ondernemer wel in mogelijke groei van zijn bedrijf merkte de VVD op.

Net als de CU stelde Jochem Beumer (CDA) vast dat een bedrijf in zonnepanelen niet de meest ideale bestemming is voor Zuiderbroek 22, maar wel verdedigbaar. ,,Wij hadden liever gezien dat dit bedrijf zich zou vestigen op de Spoorzone. We hebben echter te maken met een werkelijkheid van het bedrijf op Zuiderbroek 22." Naast de genoemde voordelen door de CU is het voor het CDA belangrijk dat door herziening van het bestemmingsplan verpaupering van het agrarisch gebied wordt tegen gegaan. Het landgoed heeft voor de verkoop aan Johan Overvest zes jaar te koop gestaan voegde Wim Merkens (GBW) toe.

VERHELDEREND Sierd Smit (PvdA) vond het bedrijfsbezoek dat de raad aan Zuiderbroek 22 heeft gebracht zeer verhelderend. Hij ziet geen wijziging in het aantal verkeersbewegingen met zwaar vervoer ten opzichte van een agrarische bestemming. ,,De PvdA is blij met de herziene bedrijfsbestemming. Op de locatie zit opnieuw een vriendelijk bedrijf dat op een positieve manier bijdraagt aan duurzaamheid", aldus Smit.

NIET FRAAI De SGP kwalificeerde het gevoerde proces als ´niet fraai´ en ´achteraf legaliseren´. Het bedrijf was al gevestigd op de locatie voordat de herziening van het bestemmingsplan in de raad behandeld werd. Wethouder Gijs de Kruif ontkende dit met klem. ,,Het bedrijf is iets eerder gestart dan de bedoeling was, maar we waren al veel langer in gesprek. De vestiging was niet de reden tot herziening van het bestemmingsplan."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie