Directeur 'herboren' als leerkracht

20 december 2016 om 00:00 Regio

WOUDENBERG Na 24 jaar met veel plezier directeur van de Wartburgschool geweest te zijn, heeft André Frietema afgelopen jaar deze taken neergelegd. Hij is nu weer 3 dagen in de week leerkracht van groep 8. De overige dagen van de week besteedt hij aan andere activiteiten die hem na aan het hart liggen, zoals de uitvaartzorg en lassen en sleutelen aan auto's. Deze verandering van functie bleek de oplossing te zijn toen hij in een burn out terecht kwam.

Hannie Lamberink

MENSENMENS André: ,,Leiding geven aan de Wartburgschool was mooi om te doen. Het zorgen voor kinderen, ouders en collega's geeft energie. Aan de andere kant is de druk op directeuren toegenomen doordat het besturen bedrijfsmatiger is geworden. Als onderwijzer ben je niet opgeleid om manager te zijn, om bedrijfsmatige processen te sturen, risicoanalyses te maken en financiële rapportages te verzorgen. Bij het werken met kinderen op een school is niet altijd alles te plannen en te sturen. Je kunt niet alle risico's afdekken. Het werken op basis van vertrouwen raakt daardoor steeds meer op de achtergrond. Ik ging nadenken en ontdekte dat ik zo mijn laatste jaren op school niet wilde doorbrengen. Ik ben een 'mensenmens'. Het mee moeten in een structuur kostte mij erg veel energie. Deze druk ging ten koste van mijzelf en mijn gezondheid. Ook mijn gezin merkte dat. Er was bij iedereen nog voldoende draagkracht om door te gaan maar na veel gesprekken en in overleg met het bestuur besloot ik dat het beter was voor de school en voor mijzelf om te stoppen. Dat kon op een goed moment want de nieuwbouw was afgerond en er was een goed inspectierapport. Nu de druk weg is heb ik weer energie, ben ik afgevallen en sport ik weer. Ik voel me herboren! Als afscheid hebben we op school een barbecue gehad met het hele team. Ik kreeg een heel persoonlijk afscheidscadeau: een miniatuur Mercedes waar de kleinkinderen in kunnen rijden. Er is nu een benoemingsprocedure gaande. Ik bemoei me niet meer met het beleid en heb het losgelaten."

VOOR ELKAAR Als directeur maar ook nu als leerkracht kan André zich goed vinden in de spreuk die onder het logo van de school staat: 'Zorgen voor elkaar'. Dit Bijbelse uitgangspunt staat centraal in zijn bezig zijn: ,,De Wartburgschool krijgt zorgleerlingen uit de hele regio. Dat maakt dat je hier extra bij stil staat. We hebben oog voor elkaar en overleggen als team maar ook pro actief met ouders. Hieruit ontstond ook de bereidheid om met elkaar een oplossing voor mijn terugtreden te zoeken. Deze mentaliteit heeft niets met de grootte van de school te maken. Iedereen kan dat leren. Bij nieuwe benoemingen kijken we daarom vooral naar iemands houding, niet naar kwaliteiten. Veiligheid is belangrijker dan lesstof of lestijden. Mensen krijgen hier eigen verantwoordelijkheid en vrijheid. Ze worden in hun waarde gelaten. Er is weinig verloop."

André werd ook door anderen in Woudenberg zoals collega directeuren en de mensen van SNO gewaardeerd, omdat hij kon relativeren en meningsverschillen met overleg oploste.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie