Huurdersparticipatie een feit

6 december 2016 om 00:00 Regio

WOUDENBERG Huurdersparticipatie is een feit in Woudenberg. De gemeente, Vallei Wonen en de Huurdersbelangenvereniging Woudenberg hebben hierover prestatieafspraken gemaakt, die de komende drie jaar nauwlettend worden gevolgd en geëvalueerd. ,,Ook dan zullen we samenwerken om ons gemeenschappelijk doel, het op peil houden van de sociale huurwoningenvoorraad, te realiseren", aldus wethouder Pieter de Kruif.

Joke van der Heide

Kees van Kampen (Vallei Wonen) legt uit dat in verband met duurzaamheid is gekozen voor gemiddeld energielabel B. Voor nieuwbouw is het vaak A+ en voor de oudere voorraad woningen is besloten dat het energielabel uiteindelijk niet lager dan B (energie-index 1,25) mag zijn. Bij planmatig onderhoud aan de schil van de woning, wordt volgens Van Kampen gekeken om waar mogelijk te isoleren (dubbel glas of gevelisolatie) of worden zonnepanelen aangeboden. Dat onderhoud is voor de Huurdersbelangenvereniging echt een punt. Kwaliteit van wonen is een belangrijk streven volgens voorzitter Peter Karel. Wat hem betreft heeft Vallei Wonen kwalitatief goede woningen en hij wil dat graag op peil houden.

LEEFBAARHEID  Voor de leefbaarheid van de wijk is ook aandacht in de prestatieafspraken. Peter Karel: ,,Uit reacties op facebook blijkt duidelijk dat het groenonderhoud in de wijken niet naar tevredenheid is. Dat hebben wij ingebracht. Dat Vallei Wonen eisen stelt aan de tuinen van de huurders spreekt ons aan. Jammer dat ook bij koophuizen de tuin soms één grote wildernis is. Sommige huurders beginnen hierover als ze op hun tuinonderhoud worden aangespoken. Misschien kan de gemeente de kopers aanspreken." Van Kampen ziet hier vooral een taak voor de bewoners zelf. Hij vindt dat buren elkaar moeten aanspreken. Als voorbeeld van een mooi voorstel van de huurdersbelangenvereniging noemt Van Kampen de huurkorting aan senioren om doorstroming naar seniorencomplexen te stimuleren, zodat er huurwoningen vrijkomen.

HUURVERHOGING Betaalbaarheid van de ruim 1.100 woningen van Vallei Wonen is misschien wel het belangrijkste punt. In de prestatieafspraken is op hoofdlijnen vastgesteld dat er een gemiddelde huurverhoging komt van het inflatiecijfer plus 1 procent. Van Kampen: ,,Hoe je die huurverhoging gaat toepassen op de woningvoorraad komt niet in de prestatieafspraken. De Huurdersbelangenvereniging heeft hier overleg over gehad met haar achterban en zij komt 20 december met advies over het huurbeleid."

DRAAGVLAK Door het vaststellen van het huurbeleid uit handen te geven en bij de huurders neer te leggen, gaat Vallei Wonen verder dan wettelijk bepaald is. Van Kampen: ,,Wij verwachten dat er via deze weg meer draagvlak is onder de huurders. Afgesproken is dat wij met een heel goed verhaal moeten komen om het door hen aangeboden huurbeleid niet uit te voeren. Wij blijven als woningcorporatie wel verantwoordelijk voor het huurbeleid."

Om tot een goed advies te komen heeft de Huurdersbelangenvereniging zich samen met de achterban in drie sessies laten begeleiden door een extern bureau. Hoewel het heel veel tijd gekost heeft, gemiddeld zo'n twintig uur per week, kijkt Peter Karel positief terug op het gelopen proces.

De komende drie jaar zullen de afspraken nauwlettend worden gevolgd en geëvalueerd. ,,Ook dan zullen we samenwerken om ons gemeenschappelijk doel, het op peil houden van de sociale huurwoningenvoorraad, te realiseren", sluit de wethouder af.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie