Woudenberg start als Fair Trade Gemeente

8 november 2016 om 00:00 Regio

Woudenberg trapt af als Fair Trade Gemeente

WOUDENBERG De campagne om van Woudenberg een Fair Trade Gemeente te maken is 1 november in gang gezet. In neen dergelijke gemeente zorgt men voor een steeds groter aanbod en gebruik van Fair Trade producten om eerlijke handel, armoedebestrijding en duurzaamheid te bevorderen.

In het Cultuurhuis vertoonde de werkgroep Woudenberg Fair Trade Gemeente de film van Teun van der Keuken over Tony's Chocolonely. Toen deze film op 27 oktober voor publiek werd vertoond was er veel belangstelling. Op deze avond voor genodigden lieten verschillende van de 50 uitgenodigde instanties het afweten.

Wethouder Gijs de Kruif opende de avond. Hij vertelde dat de campagne aansluit bij het Duurzaamheidsplan van de gemeente. Dat plan heeft als doel dat Woudenberg in 2030 een duurzame gemeente is: ,,Dat gaat verder dan zonnepanelen en laadpalen, maar kijkt ook naar 'Mens, Markt en Milieu'. De provincie Utrecht was de eerste Fair Trade provincie: het bordje hangt al onder het plaatsnaambord."

DRAAIBOEK Job van der Mijl, voorzitter van de Wereldwinkel en lid van de werkgroep, vertelt dat het nu landelijk Fair Trade week is: ,,Bij supermarkten, zoals Aldi en AH, zijn nu Fair Trade producten in de aanbieding en de Postcodeloterij deelt de duurzaamheidscadeaukaart uit. Fair Trade streeft in ontwikkelingslanden naar een milieuvriendelijke productie zonder uitbuiting of kinderarbeid, onder menswaardige omstandigheden en met producten voor een goede eerlijke prijs. Als werkgroep hebben we een draaiboek om in kleine stapjes te bereiken dat mensen, kerken, scholen, horeca, sportkantines, bedrijven en verenigingen zich dit gedachtegoed eigen maken en Fair Tradeproducten gaan gebruiken. Ook denken we na of dit nuttig is of een druppel op de gloeiende plaat."

De andere werkgroepleden zijn Nanda Lippens namens Reinaerde, José van Beeck namens de gemeente en Geurt de Wit van AH namens winkels en bedrijven.

SLAAFVRIJ De film maakte op alle aanwezigen veel indruk: ,,Dit verhaal zouden meer mensen moeten weten." Teun van der Keuken ontdekte in 2003 namens de Keuringsdienst van Waarde dat er bij de productie van cacao sprake is van slavernij, uitbuiting, mishandeling en dwang. Wie chocola eet financiert dus eigenlijk deze slavernij en houdt het zo in stand. Dit is strafbaar dus zorgde Teun voor publiciteit door zich bij de politie aan te geven. Fabrikanten aanklagen lukte niet. Eén van de kindslaven kwam naar Nederland om de aanklacht tegen Teun concreter te maken: hij was geslagen tijdens het werk, kreeg nauwelijks te eten, mocht niet met familie praten en er werden jongens vermoord. De actie kreeg veel publiciteit maar leidde in eerste instantie niet tot veranderingen. Naar aanleiding van de première van de film 'Sjakie en de chocoladefabriek' ging Teun zelf 'zo veel mogelijk slaafvrije' chocola produceren: Tony's Chocolonely. Vanaf 2005 werd deze productie uitgebreid en nu is er een flink assortiment, doen steeds meer merken hetzelfde en kopen consumenten bewuster. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie