Weinig belangstelling voor klankbordgroep

8 november 2016 om 00:00 Regio

WOUDENBERG  Inwoners kregen 2 november voor de eerste keer de kans om in een vroeg stadium mee te denken over de invulling van het nieuwe Bestemmingsplan Bebouwde kom. Slechts enkele inwoners gaven gehoor aan de uitnodiging en konden als klankbordgroep advies uit brengen.

Door Joke van der Heide

Voordat gestart wordt met het opstellen van het bestemmingsplan stelt het college van b & w eerst een Nota van Uitgangspunten vast. Aangezien in deze nota de belangrijkste beleidskeuzes worden opgenomen over wat er speelt rondom de woonomgeving heeft de gemeente besloten om inwoners hierbij te betrekken.

DORPSKARAKTER Het werd een interessante avond. Met vragen als moet de nokhoogte van woningen standaard van zes naar negen à tien meter? Dit raakte aan de discussie in hoeverre de gemeente zich hiermee nog moet bemoeien. De klankbordgroep kon zich vinden in het overboord gooien van regels, maar wilde niet dat dit zou leiden tot het verliezen van het karakter van het dorp. Het advies is daarom om de in het bestaande plan vastgestelde hoogtes bij de historische kern te handhaven. Om doorstroming bij sociale koopwoningen te bevorderen werd ook voor deze type woningen hetzelfde advies gegeven. Verder was de groep voor meer vrijheid.

AANBOUW HOEKWONINGEN Een ander punt is de aanbouw aan de zijkant van het huis. Bij de gemeente komen veel verzoeken hiervoor binnen. Bij een hoekwoning, die aansluit aan de openbare weg wordt dit niet toegestaan. Aan deze rechtsongelijkheid wilde de groep iets doen, maar dan wel met in achtneming van het groene aanzicht van de straat en verkeersveiligheid. Het advies werd uitbouwen tot twee meter uit de erfgrens en één meter in plaats van drie meter achter de voorgevel. Voor het aantal te bouwen m2 bijgebouwen zijn de regels volgens de groep terecht aangepast door de gemeente. Er is gekozen voor een meer rechtvaardige verdeling, gerelateerd aan het aantal m2 grondoppervlakte. Een staffel van 50 m2 bijgebouwen bij 200 m2 grond tot 100 m2 bij 750 en meer grondoppervlakte.

ERFGRENS En dan de erfgrens. Zonder betuttelend te zijn, wilde de groep dit niet helemaal vrijgeven. Op dit moment zie je vooral bij nieuwbouw veel dichte schuttingen. Begrijpelijk, omdat tweeverdieners plus kinderen bijna geen tijd hebben om te tuinieren en voor privacy gaan. Het werd dus kiezen tussen praktisch en mooi groen. Uiteindelijk sloot de groep zich aan bij het advies van de gemeente om vanwege het groenaanzicht voor 50 procent van de schutting te kiezen voor een openstructuur met bijvoorbeeld hedra.

PARKEREN  Er is veel behoefte aan parkeerruimte. Er moet echter kritisch naar deze parkeerbehoefte gekeken worden om te voorkomen dat te veel groen er voor moet worden opgeofferd. In 't Zeeland wordt dit volgens de groep mooi gedaan door vast te houden aan het groen en parkeerplaatsen hierin op te nemen. Een voorstel was tot slot om iedere extra parkeerplaats te compenseren door een extra boom te planten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie