Woudenbergs statiegeld voor project in Bamako

1 november 2016 om 00:00 Regio

WOUDENBERG Bij de Albert Heijn aan de Dorpsstraat wordt ook dit jaar statiegeld ingezameld voor het scholenproject van Gerrit Jan Kramer in Bamako, de hoofdstad van Mali.

Het scholenproject van Gerrit Jan Kramer startte in 1991 door een toevallige ontmoeting van Gerrit Jan met Sayon Keita in Bamako. Na zijn overlijden in augustus 2012 zetten zijn kinderen Eddy, Roelie en Anja het project voort en zamelen op allerlei manieren geld in.

Eddy: ,,Mijn vader had een schildersbedrijf in Woudenberg, maar hij wilde ook iets van de wereld zien. Als kind had hij genoeg van de schoolbanken. Hij koos voor de praktijk. Al op z´n veertiende werkte hij bij zijn vader in het schildersbedrijf. Dit bedrijf nam hij later over en hij breidde het uit. Ik ging vanaf mijn vijftiende met enige regelmaat met mijn vader op reis. Dat begon met een dagje Londen en mondde uit in dit project´´.

AFRIKA ,,Vooral nadat hij op zijn 57ste met de zaak stopte, reisden we elk jaar naar andere landen´´ vervolgt Eddy. We gingen in 1988 voor het eerst naar Afrika. Mijn vader en ik voelden ons er, ondanks de sobere levensomstandigheden, gelijk thuis. We bezochten Togo, Benin en Kenia. Eigenlijk wilden we in 1991 naar Guatemala reizen, maar door een staatsgreep kon dat niet. Het plan ontstond om de Dogonvallei in Mali te bezoeken´´.

MIDDELEEUWS ,,In Mali werden we overdonderd door de middeleeuwse omstandigheden: veel armoe en ongedierte en geen kraanwater. Terwijl ik een paar dagen een wandeltocht maakte, verbleef mijn vader in een hotelletje van een Nederlandse eigenaar in Bankass. Daar ontmoette hij Keita, die docent was. Hij vertelde dat hij les gaf onder een boom. Zijn bevlogenheid raakte mijn vader. Mijn vader´s motto was: 'toeval bestaat niet'. Daarom besloot hij Keita te helpen. Hij vond dat Keita door God op zijn pad was gestuurd´´, vertelt zijn zoon Eddy.

,,Elk jaar zorgde hij vanaf dat moment voor financiële steun, om er het schooltje en het onderwijs te verbeteren. Het geld ging hij altijd zelf contant brengen, ook al leverden die reizen hem een keer een levensbedreigende ziekte op. Zo kon hij zelf ter plekke de spullen aanschaffen en toezien op een goede besteding van het geld. Er werd begonnen met de bouw van een eenvoudig klaslokaaltje. Nu staat er een lagere school met 9 klassen, 185 leerlingen en 8 leerkrachten en een middelbare school, het Lycée Gérard Jean Kramer, met 95 studenten en 22 leerkrachten. Zelfs toen mijn vader al ziek was, is hij nog naar Bamako geweest."

OPBRENGST Dochter Anja heeft, samen met haar vader, de school in Bamako een aantal keren bezocht: ,,Onze reiskosten betalen we altijd zelf. De opbrengst van onze actie is helemaal voor de school. Niet alleen zorgen we voor het gebouw, maar we schaffen ook boeken, schriften en pennen aan.

Het schoolproject biedt veel mensen werk. Sommige arme kinderen adopteren we financieel, zodat ze naar school kunnen. Er kwamen in 2014 computers en in 2015 renoveerden we het dak. De school moet zelfvoorzienend zijn, door het innen van schoolgeld, maar krijgt het steeds moeilijker sinds de staatsgreep in 2012´´. ,,Er ontstond onrust, er waren gevechten, mensen trokken naar de hoofdstad en het toerisme stortte in´´, vat Anja de toenmalige situatie samen. ,,Mensen hadden minder inkomsten. Het aantal kinderen dat de school bezocht, daalde, en daardoor ook de subsidieinkomsten van de overheid. Tegelijkertijd moest de school wel aan overheidsregels voldoen. Ik was bij mijn vader tijdens zijn laatste reis naar Bamako, in 2012. Als het project 25 jaar bestaat in 2017 ga ik er weer heen. Ondertussen overleg ik met Keita via de mail."

KOOPJESMARKT Roelie, Anja en Eddy verzorgen samen acties, zoals de koopjesmarkt op 5 november in de Camp, collectes in de kerk, de en AH-statiegeldactie.

,,Onze vader was altijd druk met fondsenwerven. Hij sprak velen persoonlijk aan. Zonder pc of internet schreef hij brieven naar gemeenten, ambassades en zakelijke contacten. Hij had zichzelf Frans aangeleerd, om met Keita te communiceren. Wij moeten nu nieuwe bronnen aanboren. Daarom hebben we een rondzendnieuwsbrief, Mali Nieuwsflits, en een Facebook-pagina: www.facebook.com/ScholenprojectLGJKBamako. Ook de Kringloopwinkel steunt ons." Meer info: 06-34972068, annechien.kramer@gmail.com of roeliekramer1957@gmail.com.Giften: A. G. Kramer Scholenproject LGJK Bamako,29NL69 ABNA 0441458637.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie