Toch budget voor airco aula

19 januari 2016 om 00:00 Regio

WOUDENBERG De kosten voor verbetering van de grondkwaliteit op het uit te breiden deel van de begraafplaats van Woudenberg vallen 30.000 euro mee. Het GBW-voorstel om dit budget in te zetten voor klimaatverbetering van de aula was volgens het college boekhoudkundig niet mogelijk.

Joke van der Heide

GBW had dit punt op de agenda van de raadscommissie van afgelopen dinsdag laten plaatsen. Hoewel wethouder Gijs de Kruif het een mooi initiatiefvoorstel vond en erkende dat klimaatbeheersing een punt van aandacht is, wees hij het voorstel resoluut af. ,,Het geld moet worden teruggestort naar de Algemene Reserve. De aula staat los van de begraafplaats. In onze manier van boekhouden kunnen we niet schuiven met budgetten", aldus de wethouder.

Marco van de Hoef (GBW) snapte de reactie van de wethouder dat het om twee verschillende projecten gaat. Hoewel deze volgens hem onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In zijn toelichting gaf hij aan dat de gemeenteraad in 2015 besloten heeft dat de aula in eigendom van de gemeente moet blijven. Hierbij kreeg de aulacommissie de opdracht om de aula frequenter te verhuren. Dan is het volgens Van de Hoef wel zaak dat de aula in optimale staat is. Ondanks het zonwerend glas en kozijnen is de temperatuur bij zomers weer door de grote hoeveelheid raampartijen binnen veel te hoog. Van de Hoef bevestigde dat het budget van 30.000 euro haalbaar moet zijn om dit te verbeteren. De aulacommissie heeft dit al uitgezocht zo vertelde hij.

Willem van de Meer (VVD) vond dat het over twee aparte punten ging, maar stelde vast dat een pand dat in eigendom van de gemeente is niet voldoet aan de eisen die hier aan gesteld worden en dat hierop actie moet worden ondernomen. Marleen Treep (CU) en Michel Hardeman(CDA)  onderstreepten dit.

Na vaststelling van de noodzaak van klimaatverbetering van de aula was de volgende stap van de fracties hoe hiervoor budget kan worden gerealiseerd. De suggestie van het college om dit mee te nemen in de Kadernota in juli werd afgewezen. Van de Hoef: ,,Dan gaat de aula nogmaals een warme zomer in." Conclusie was dat GBW met een initiatiefvoorstel komt om toch het budget van 30.000 euro hiervoor in te zetten. Het college was verbaasd over deze opstelling en vroeg zich hard op af of hiermee een precedent geschapen is en straks meer partijen met eigen onderwerpen en budgetverzoeken zullen komen. Zij hadden er ook moeite mee dat er nu er even geld is, de raad het meteen wil opmaken.Van de Hoef en Jan Mulder (SGP) wezen het college op de rechten van de raad. Naast de controlerende taak is de raad bevoegd om initiatiefvoorstellen te doen en ligt het ook budgetrecht bij de raad. Wanneer vervolgens het initiatiefvoorstel wordt goedgekeurd door de raad is dit zoals de democratie werkt. In de wandelgangen werd nog nagepraat over wat er nou precies was gebeurd. De conclusie was dat dit dualisme ten top is en dat dit het mooie van de politiek is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie