Column: Licht over Scherpenzeel

28 december 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

SCHERPENZEEL Heeft u in de afgelopen weken ook zo genoten van de proefopstelling van de nieuwe feestverlichting op het Plein 1940? Drie leuke voorbeelden van hoe het hele centrum van Scherpenzeel er in de toekomstige decembermaanden feestelijk en sfeervol uit kan zien. Ik werd er in elk geval helemaal blij van.

Het is nog maar een jaar geleden dat ik in mijn vorige oudejaarscolumn commentaar leverde op de - in verhouding tot onze buurgemeenten - wel erg karige feestverlichting; een (niet aaneengesloten) rij, soms maar half verlichte, vierkante uithangbordjes waarin bovendien de Scherpenzeelse lelie in het donker vrijwel verdwijnt. Dat laatste euvel lijkt dit jaar trouwens minder voor te komen. Volgens mij branden er nu in de meeste borden extra lampjes in de bordjes om de lelie wat meer uit te lichten. Maar eind 2016 zal Scherpenzeel ophouden een donker gat te zijn tussen Woudenberg en Renswoude en patsen we gewoon lekker mee met een flonkerende centrale feestverlichting. Of de lokale lelie (die op het gemeentewapen trouwens zilverkleurig behoort te zijn) nu de lucht in wordt geschoten (nummer 1) of als een soort komeet neerdaalt op de voormalige heerlijkheid (nummer 3): we laten zien dat we er zijn. Het college heeft bij de begroting niet voor niets duidelijk ingezet op een blijvende zelfstandige status van de gemeente. De middelste verlichting, waar de één bloemen in ontwaart en de ander vuurpijlen, kan ik niet heel direct herleiden naar specifieke kenmerken van de gemeente Scherpenzeel. Dan had de 'gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen', die bij het gemeentewapen het schild dekt, mij een logischer keuze geleken. Maar zo'n vorstelijke beeltenis vond men wellicht wat al te extravagant in deze tijden van bezuinigingen en (soms onverwacht) grote financiële uitgaven.

KLEINTJES De gemeente moet meer op de kleintjes gaan letten. Dat ontdekte ook peuterspeelzaal de Minisoos die het college afgelopen jaar toch bijna helemaal had wegbezuinigd voor 2016. De kleine Scherpenzelertjes hebben van de politiek nog een jaartje respijt gekregen om te blijven knutselen in het gezellige gebouwtje aan de Rubenslaan, maar zekerheid over de toekomst is er allerminst; die is namelijk opgehangen aan het beleid van het kabinet inzake het beschikbaar stellen van extra geld voor peuteropvang. De kinderopvang moet het in 2016 overigens wel doen zonder de subsidie voor de zogenaamde Vroeg- en Voorschoolse Educatie (VVE); geld waarmee men extra aandacht bekostigd voor jonge kinderen met een taal- of een ontwikkelingsachterstand. Heel veel woorden werden er in de raadszaal niet gewijd aan het schrappen van de VVE-subsidie, hoewel meerdere partijen benadrukten dat het doel hun na aan het hart lag.

Dat laatste snap ik wel, want in het afgelopen jaar werd de gemeenteraad via een memo geïnformeerd dat er in Scherpenzeel twee keer zoveel als landelijk gemiddeld gebruik wordt gemaakt van Jeugd-GGZ voor onder andere de behandeling van autisme en ernstige dyslexie. Waar die opmerkelijke aantallen door worden veroorzaakt wil men via een specialist gaan uitzoeken, want hierdoor dreigt men flink door het budget te gaan knallen. Overigens wordt er in de hele regio FoodValley een uitzonderlijke groei waargenomen ten opzichte van de landelijke trend van het aantal cliënten en de gemiddelde behandeltijd in de Jeugd-GGZ. Je zou bijna gaan denken dat het in het eten zit, maar dat zou natuurlijk niet best zijn voor de torenhoge ambities van FoodValley om de regio wereldwijd te promoten als dé plek op aarde waar kennisontwikkeling en innovatie op het gebied van gezond en duurzaam voedsel plaatsvindt. Dan komt het bejubelde agrofood als 'A(angetoond) G(oede) R(eden) O(ntwikkelingsstoornissen)' in een heel ander daglicht te staan en kan de nieuwe strategische agenda van FoodValley zo weer de prullenmand in.

ZWANGER Dat zou toch een beetje treurig zijn voor SGP-raadslid Gerard van Deelen die zich (samen met CDA-raadslid Hein Dekker) in de functie van lokaal afgevaardigde toch altijd een warm pleitbezorger van het concept FoodValley toont en zich beijvert voor intensivering van de wederzijdse relatie. Van Deelen breekt trouwens wel vaker een lans voor diepgaande intermenselijke contacten gezien zijn opmerkelijk betoog bij het vaststellen van de huisvestingsverordening voor meer kinderwagens in het dorp. Zwangerschappen moeten, in het kader van urgentieverklaringen voor huurwoningen, volgens Van Deelen door de gemeente positiever worden beoordeeld. Hoewel deze boodschap in de SGP-achterban zeker met gejuich zal zijn ontvangen, bleek zijn pleidooi in de raadszaal een kansloze missie. Daar zat men veel meer in de maag met de door het rijk vastgelegde voorrangspositie voor toegewezen statushouders bij de huizenverdeling van het toch al zo karige lokale huurwoningbestand. In 2015 werd de taakstelling voor Scherpenzeel verdubbeld naar 20, terwijl men nog lang niet alle toegewezen statushouders van 2014 onder dak had kunnen brengen. Hoewel wethouder Vreeswijk onlangs kon melden dat het grootste deel van de toebedeelde statushouders inmiddels een woning heeft gekregen, lijkt het erop dat 2016 (waarvoor al weer een nieuwe taakstelling van voorlopig 20 toewijzingen ligt) opnieuw gaat starten met een kleine achterstand op de wachtlijst. De huisvestingsproblemen liggen de wethouder zwaar op de maag, mede omdat hij hierdoor voorlopig opnieuw niets kan doen voor andere urgent woningzoekenden; zwanger of niet.

HUIS IN DE WEI En dan te bedenken dat Vreeswijk het in het afgelopen jaar ook al zo zwaar te verduren had bij de perikelen rond het tijdelijk onderbrengen van de bewoners van Huis in de Wei. Iets wat eigenlijk dit jaar had moeten gebeuren zodat Ena en Woonstede van start kunnen met de reeds lang aangekondigde verbouwing van het verzorgingshuis. De beoogde locatie van Norschoten in Barneveld bleek echter door verkoop van de grond niet meer beschikbaar en de plannen voor overname van de aldaar geplaatste tijdelijke woonunits werden doorkruist omdat de eigenaar deze per direct kon slijten aan het Centraal Orgaan Asielzoekers voor de opvang van vluchtelingen. De in 2015 op gang gekomen grote toestroom van vluchtelingen zorgt ervoor dat de vraag naar dit soort tijdelijke huisvestingsoplossingen enorm is toegenomen. Het lijkt dan ook nog een hele klus te worden om woonunits te vinden voor het plan om de ouderen in 2016 tijdelijk op te hokken op een weiland aan de Koepellaan. Ik vraag me af of CDA-voorman Johan Slappendel erg rouwig is over al deze vertraging. Hij zet al langere tijd vraagtekens bij het plan om het verzorgingshuis op de schop te nemen terwijl alle bewegingen in de zorg nog niet tot rust zijn gekomen. Zijn roep om in Plan Weijdelaer de focus meer te verleggen naar de bouw van aanleunwoningen lijkt tot nu toe echter tegen dovenmansoren gericht.

De voortgang van en communicatie over Plan Weijdelaer waren in het afgelopen jaar overigens meerdere keren aanleiding voor flinke aanvaringen tussen de wethouder en de fractie van GBS. De wethouder werd onvoldoende regie in de kwestie verweten en bij herhaling door GBS naar Huis in de Wei gestuurd om gedegen voorlichting te geven over de stand van zaken. De afstandsbesturing van GBS bleek overigens niet altijd even goed te werken; daar wacht men met smart op een nieuw (verkiezings-) batterijtje.

DROEFENIS Nu zijn de dames en heren politici er gelukkig wel een beetje aan gewend dat de draadloze verbindingen in De Breehoek behoorlijk beperkt zijn. Afhankelijk als men in dit papierloze tijdperk is van het inloggen met hun tablet of laptop om de vergaderinformatie en collegevoorstellen voor zich te kunnen zien, beginnen de problemen met het Kulturhusnetwerk trouwens wel heel storend te worden. Net als de regelmatig voorkomende vervelende haperingen van de geluidsinstallatie waardoor men elkaar in de vergaderingen af en toe nauwelijks kan volgen. Ik vraag me af of iemand al eens heeft uitgetest of dat nieuwe oplaadpunt voor elektrische auto's bij ons veelbesproken sport- en cultuurpaleis eigenlijk wel naar behoren werkt. Het zou dan tevens het enige zijn wat daar goed werkt, maar het risico op een geblakerd kapseltje zou meer in de geest van ons Kulturhus passen. Tjonge jonge, wat een droefenis met De Breehoek. Scheppen met geld naar een ambitieus renovatie- en ondernemingsplan en een paar rekeningen en flinke trappen na van de gewezen toezichthouders. Dat het Kulturhus aan het eind van 2015 nog ternauwernood overeind staat, leek in de afgelopen weken nog eens extra onderstreept te worden door de kerstboom bij de entree in de hal. Nimmer zag ik er een zo fantastisch scheef staan. Het was een wonder dat de versierselen er niet uitrolden. Je moet de (kerst)ballen maar hebben voor zo'n toepasselijk statement.

BOSLAAN Maar wie weet gaat het in het komend jaar allemaal de goede kant op met De Breehoek. De gemeente heeft tenslotte genoeg geld uitgetrokken voor de aanstelling van een interim-manager die moet gaan puinruimen en opbouwen alsmede een extra parttime ambtenaar aangetrokken die dit proces vanuit de gemeente gaat begeleiden. Dat heeft CDA-wethouder Margo van de Fliert toch maar mooi gefikst. Ze peuterde in het afgelopen jaar ook al succesvol fondsen los bij de gemeenteraad voor een mooi (feest)verlichtingsplan en oogstte applaus voor haar inspanningen rond een speelplaatsenbeleid. Met het fenomeen gemeentelijke monumentale bomen zou zij volgens de geruchtenmachine meer moeite hebben, maar dat probleem lijkt slechts een kwestie van tijd nu er vrij recent een motie van het CDA is aangenomen om maar snel te gaan kappen met die hele bomenverordening.

Jammer dat het een gemeentelijke bomenverordening betreft, want anders zou Van de Fliert ook kordaat een herinrichting van de Boslaan ter hand kunnen nemen. Het hele jaar door regent het al klachten bij de gemeente dat deze 'te donker' is en vanwege de kuilen en het snelverkeer gemeente 'levensgevaarlijk voor fietsers'. De Boslaan valt echter onder rijksmonumentenzorg en dus kan de gemeente er zonder toestemming van de betreffende instantie geen straattegel in leggen. Dit laatste ongetwijfeld tot vreugde van onze lokale televisieberoemdheid Nico de Haan die in deze krant onlangs luid kraaide over het onjuiste beheer dat de gemeente zou voeren op de Polsche Steeg. De van stamvoet tot stamvoet aangebrachte verharding zou de bomen op sterven na dood laten zijn en het mooie landweggetje van weleer hebben veranderd in highway voor allerlei sluipverkeer. Dat de Boslaan dus vooralsnog buiten de invloedsfeer van de gemeente ligt zal de nachtrust van De Haan dan ook ongetwijfeld ten goede komen.

'TIKKIE-TAKKIE' Maar genoeg over al die zaken die mis gaan. Er is tenslotte ook veel positief nieuws te melden uit 2015. Wat te denken van de feestelijke opening van het Cruyff Court? Als er nou één voorbeeld is van hoe alles uiteindelijk op zijn pootjes terecht kan komen, is het dit 'tikkie-takkie'-veldje wel. Toegegeven, door alle problemen rond de locatie zijn er tijden geweest dat niemand van ons dacht dit ooit nog mee te mogen maken, maar uiteindelijk kon naamgever Marco van Ginkel er nog jong en fit het eerste balletje op trappen. De komst van het veldje heeft bovendien gezorgd voor meer aandacht van de gemeente voor de sociale veiligheid in de omgeving. Mede dankzij de inspanningen van de Jongerenraad Scherpenzeel is beloofd extra lichtmasten te plaatsen bij de skatebaan om deze in de donkere uren beter in de gaten te kunnen houden.

Wethouder Tonnis van Dijk rende zich in de afgelopen maanden rot naar allerlei eerste steen- of plaatleggingen en pannenbierpartijtjes bij scholen en feestelijke opleveringen van woningen. Zijn helm ligt vast al weer klaar om in 2016 de ballonnen te laten ploffen bij de oplevering van de nieuwe woningen aan de Gaslaan. De politiek is verder in blijde verwachting van een creatief plan voor het centrum en kijkt vast ook met spanning uit naar de geboorte van een nieuw idee voor een wat meer presentabel gemeentehuis. Of dit het opknappen van het huidige gedateerde kantoorgebouw aan de Stationsweg zal zijn of misschien wel een verrassende andere oplossing moet in 2016 gaan blijken.

Wellicht komt volgend jaar zelfs de uit de tuin van Huize Scherpenzeel verdwenen zonnewijzer weer tevoorschijn. Geldersch Landschap blijkt deze 'ergens' in verzekerde bewaring te hebben gesteld omdat het ornament aan vandalisme ten onder dreigde te gaan. Dit tot groot verdriet van de Monumentencommissie die de zonnewijzer graag weer in oude glorie hersteld wil zien. Over vermiste spullen gesproken: ik kan ook niet wachten totdat het mysterie van de verdwenen lift wordt opgelost. U weet wel, die lift die wethouder Vreeswijk in een enigszins voorbarige optimistische bui alvast had aangeschaft zonder een goedgekeurd plan voor de verbouwing van het gemeentehuis. Een plan dat er tot nu toe ook nog niet is gekomen. Ondanks veel vragen vanuit de politiek over de plaats waar deze lift is opgeslagen, laat Vreeswijk niet meer los over deze grote verdwijntruc dan 'ergens in een gemeentelijk eigendom' en dat is natuurlijk een ruim begrip. Misschien dat de lift wel samen met de zonnewijzer 'ergens' ligt te verstoffen. Al die geheimzinnigheid doet je toch speculeren over wat voor 'winkeldochters' er nog meer in dat collegepakhuis liggen opgeslagen. GBS zoekt tenslotte nog steeds naar die gemeentelijke regisseursstoel voor Plan Weijdelaer…

DUIK Eén ding is zeker: volgend jaar kunnen we weer heerlijk een duik nemen in zwembad 't Willaer. Dit plaatselijke waterpretpark is op basis van de plannen van het enthousiaste bestuur en gulle bijdragen van onder andere het gemeentebestuur in het afgelopen jaar prachtig gerenoveerd. Het andere 'zwembad', namelijk het verschijnsel van kwelwater op het nieuwe gedeelte van begraafplaats Lambalgen lijkt succesvol drooggelegd te zijn. Verder wachten we natuurlijk in spanning af of de eigenaar van de aula Lambalgen komend jaar een start gaat maken met de kennelijk hoognodige verbouwing van het centrum. De aula zou te klein zijn voor sommige grote uitvaarten en drukbezochte condoleancebezoeken. Een VVD-voorstel om De Breehoek (waar het immers toch al een dooie boel was) middels een verbouwing geschikt te maken voor het nodige lucratieve schnabbelwerk in de uitvaartbranche haalde het niet in de gemeenteraad. De liberalen boekten daarentegen wel resultaat met het uit de weg laten ruimen van de door hen zo gewraakte 'laatste drempel'; de voor uitvaartstoeten richting de begraafplaats zo vervelende verkeershobbel op de Nieuwstraat.

KOMT ALLEN Alles overziende kunnen we vaststellen dat er in 2015 eigenlijk best veel is gebeurd in Scherpenzeel. Ook voor 2016 lijken er weer genoeg zaken op stapel te staan om naar uit te kijken. Burgemeester Visser zal daar in zijn toespraak tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie in De Breehoek zeker nog nader op ingaan. Komt allen zou ik zeggen, want een grote opkomst en dito consumptie spekt tenslotte de kas van ons noodlijdend Kulturhus. Of het geld het nu uit de linker- of rechterbroekzak van de gemeente komt maakt uiteindelijk niets uit, dus is dit jaarlijks feestje van het dorpsbestuur een uitgelezen kans om er als burger ook nog een beetje lol van te hebben. De Breehoek is - net als het gemeentehuis - momenteel bepaald geen parel in de kroon van Scherpenzeel, maar wat niet is kan natuurlijk altijd nog komen. Zoals volgend jaar rond deze tijd een sfeervol en feestelijk verlicht dorpscentrum. Je zou bijna denken dat we in de lift zitten. Laten we daar alvast op klinken.

Fijne jaarwisseling.

Margreet Hendriks

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie