Regionale aanpak woningmarkt

24 december 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SCHERPENZEEL - De acht gemeenten binnen de Regio FoodValley gaan, samen met onder meer ontwikkelaars, makelaars en woningcorporaties, vanaf komend jaar intensiever samenwerken op het vlak van de regionale woningmarkt.

door Wouter van Dijk

Zo moet er in eerste instantie vooral een duidelijker beeld ontstaan van de woonwensen in deze regio, op termijn volgen mogelijk intergemeentelijke afspraken over verdeling van woningbouwaantallen voor de komende tien jaar. Onderzoeken binnen het regiobeleid richten zich op zowel bestaande als nieuwe woningbouw.

Dat is de kern van de regionale woonagenda waar Regio FoodValley (gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Scherpenzeel, Wageningen, Veenendaal en Rhenen), in samenspraak met de verschillende partijen momenteel aan werkt. Eén van de ontwikkelingen binnen het woningbouwbeleid is volgens de regiosamenwerking om veel meer vraaggestuurd te gaan werken. Dat laatste beaamt ook de Stichting Vastgoedmonitor Regio Food Valley, een samenwerkingsverband van meerdere bouwers en ontwikkelaars uit de regio. ,,De markt verandert, daar moeten we op inspelen", zegt Marije Kuppens namens deze stichting.

Online forum

Dat is de reden voor bestuurders én marktpartijen om in januari gezamenlijk te starten met een online regionaal forum. Kuppens: ,,We starten daarmee een discussie waarmee we hopen een beter beeld te krijgen van specifieke woonwensen. De informatie die daaruit komt is voor de gemeenten van belang voor toekomstplannen, maar voor de marktpartijen uiteraard ook zeer zinvol." Belangrijk actueel thema is volgens haar momenteel 'betaalbaarheid', zowel in de koop- als huursector. ,,Mensen verhuizen minder snel, niet omdat ze niet willen maar omdat ze het niet kunnen betalen of omdat ze te maken hebben met een hypotheek die 'onder water' staat. De vraag is hoe je daar binnen de woningmarkt op inspeelt." Om juist over dit thema meer duidelijkheid te krijgen, starten de samenwerkende partijen komende maanden daarnaast een regionaal opgezette enquête.

Starters

Andere belangrijke thema's die de komende tijd meer regionale discussie en afstemming verdienen, zijn volgens de samenwerkende partners onder meer het verduurzamen van woningen, het stimuleren van woningaanpassingen waardoor ouderen langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen en het in kaart brengen van de huidige woningbehoefte voor starters in de gehele regio. Dat deze thema's nu regionaal opgepakt worden is volgens Kuppens juist de kracht. ,,Niet alleen kunnen gemeenten en alle marktpartijen die regionaal werken elkaar versterken, door een breder perspectief te krijgen zijn ook lokale trends en verschillen beter zichtbaar."

Het online forum wordt half januari gelanceerd. Daarna volgt in april een symposium over de regionale woningmarkt, waar ook de eerste resultaten van het forum worden gepresenteerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie