Subsidie voor aanschaf groengasauto's

24 december 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SCHERPENZEEL- Inwoners van onder meer de gemeente Scherpenzeel kunnen subsidie aanvragen voor de aanschaf van een auto die op groengas rijdt. Afhankelijk van categorie voertuig gaat het dan om duizend of tweeduizend euro subsidie per aanvraag.

door Wouter van Dijk

Deze nieuwe regeling geldt tot eind volgend jaar in vijf gemeenten. Naast Scherpenzeel zijn dat Ede, Nijkerk, Barneveld en Wageningen. Het subsidieplan komt uit de koker van de Regio FoodValley en wordt gefinancierd door de provincie Gelderland.

Tot eind volgend jaar worden maximaal honderd aanvragen in deze regio gehonoreerd. Doel is daarmee het rijden op groengas een stimulans te geven, zo is de achterliggende gedachte. Niet alleen particulieren kunnen aanspraak maken op het subsidiebedrag, ook bedrijven kunnen deelnemen. Aanvragers krijgen het subsidiebedrag ná aanschaf van een nieuwe groengasauto.

Het plan komt op een moment dat in dit gebied een netwerk van tankstations met groengas gerealiseerd is. Zo zijn er groengaspompen bij de Argos aan de Scherpenzeelseweg in Barneveld, de Tango aan het Arsenaal in Veenendaal en de Tinq aan het Nudepark in Wageningen.

Groengas is een duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Biogas op zijn beurt wordt geproduceerd uit onder meer slib, afval van stortplaatsen, tuinafval en bijvoorbeeld koeienmest. Het gas bestaat in twee varianten, het vloeibare LBG, geschikt voor vrachtwagens, en het gasvormige CNG, geschikt voor personenauto's en bestelbusjes. Auto's met een normale gastank zijn geschikt voor groengas.

Niet alleen via subsidies wil Regio FoodValley groengas meer stimuleren. Daarnaast zijn er in de regio ook informatiebijeenkomsten gepland en maken de deelnemende gemeenten afspraken met autodealers en -importeurs over onder meer het beter beschikbaar maken van groengasauto's in showrooms en over gezamenlijke promotie. Qua kosten aan de pomp schommelt groengas momenteel rond de één euro per liter. Volgens CNG Net, investeerder van CNG tankstations in Nederland, kan een auto op groengas zo'n 250 kilometer rijden voor vijftien euro, waarmee het een goedkoper alternatief is voor benzine en diesel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie