'Korting bijdrage negatief voor werk Rekenkamer’

17 december 2013 om 00:00 Nieuws

WOUDENBERG - De Rekenkamercommissie Veluwe en Vallei verwacht dat de bezuiniging op haar budget ‘onvermijdelijk’ een negatief effect heeft op de eigen onderzoeksmogelijkheden.

door Hans-Lukas Zuurman

Dat blijkt uit een brief en het Jaarplan 2014 van de commissie die aan de deelnemende gemeenteraden is gestuurd deze maand. In maart dit jaar waarschuwde voorzitter Jan van Dort in de Barneveldse Krant al voor negatieve gevolgen. Voor elke gemeente in Nederland is het instellen van een onafhankelijke rekenkamercommissie wettelijk verplicht. Deze commissie toetst op gezette tijden het gemeentelijke beleid op ‘doelmatigheid, rechtmatigheid en doeltreffendheid’. Diverse gemeenten hebben de verplichte onderzoeksfunctie samen opgepakt. De Rekenkamercommissie Veluwe en Vallei is actief in Barneveld, Bunnik, Leusden, Nijkerk, Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg en Zeewolde uitgevoerd. Vanaf 1 januari komt daar ook de gemeente Bunschoten bij.

Afgelopen zomer besloten de huidige deelnemers de bijdrage per inwoner met tien procent te matigen vanwege de economische crisis. Dankzij de uitbreiding met Bunschoten blijft ‘de continuïteit en kwaliteit van de ambtelijke ondersteuning van de rekenkamercomissie’ echter in stand, meldt de commissie.

Het beschikbare budget van 221.735 euro blijft als gevolg van de uitbreiding tevens ‘ongeveer gelijk’. Van het budget wordt doorgaans zeventig procent aan onderzoek besteed. De commissie laat weten dat het als gevolg van de korting ,,nog efficiënter contacten zal onderhouden met de gemeenten om toch zoveel mogelijk tijd en geld over te houden voor onderzoek’’. Echter: ,,Het is niet te vermijden dat de bezuiniging deels afgewenteld wordt op onderzoek.’’

Voor de gemeenten Barneveld, Woudenberg, Renswoude, Nijkerk en Leusden volgen nog verschillende ‘doorwerkingsonderzoeken’: checks of een gemeente wat gedaan heeft met eerdere aanbevelingen. Het gaat dan om het interactief beleid (Barneveld); beleid voor mensen met een lichamelijke beperking (Woudenberg/Renswoude); jeugdbeleid (Nijkerk), grondbeleid (Leusden/Nijkerk) en armoedebeleid (Nijkerk).

Iedere gemeente kan naar rato van de financiële bijdrage onderzoeken verwachten. De commissie kan al naar gelang het belang van een onderzoek schuiven met budgetten tussen jaren. Conform de planning krijgen Barneveld, Bunnik en Bunschoten nog nieuwe onderzoeken in de eerste helft van 2014. Het onderwerp voor Barneveld is nog niet vastgesteld, voor Bunnik gaat het om 'handhaving en legalisering' en voor Bunschoten om 'Plan Zuyderzee'. In de tweede helft van het jaar is ruimte voor (voorbereidingen van) onderzoeken voor Barneveld, Leusden, Nijkerk en Zeewolde. Hiervan is momenteel alleen het onderwerp voor Nijkerk bekend: 'regionale samenwerking', de rest moet nog nader bepaald worden.

Voor de gemeenten Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg is dit jaar ‘onvoldoende budget’ voor nieuw onderzoek in 2014.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie