Jongeren in project Edukans

22 december 2009 om 00:00 Nieuws

De scholen doen mee aan Edukans Going Global, het programma dat leerlingen in Nederland betrekt bij ontwikkelingswerk. Dit jaar doen 58 scholen uit het hele land mee aan dit internationaliseringsproject van Edukans.

Woudenbergse Mette van Lith naar Kenia WOUDENBERG - In de voorjaarsvakantie 17 tot 25 februari 2010 vertrekken zes leerlingen van vijf Amersfoortse scholen naar Kenia. Mette van Lith (15) uit Woudenberg is één van de gelukkigen. ,,De reis zal een unieke ervaring worden, die ik mijn hele leven bij me zal dragen.’’ door Annelies Wendt

Mette van Lith zit in 4 Atheneum van de Amersfoortse berg. ,,Toen ze hoorde van deze reis was ik meteen enthousiast, vertelt haar moeder, Christel. ,,Wij doen al enkele jaren mee aan het project van Voetbalvereniging Woudenberg en hebben elk jaar kinderen uit Nairobi in huis. Mette kent het dus en ziet dit als een kans om er naar toe te gaan.’’

Om geselecteerd te worden moesten de kandidaten een sollicitatiebrief schrijven en twee presentaties geven. Samen met Kyra Luchtenberg uit Hooglanderveen en Floris Heijboer uit Amersfoort van het Farel College, Daniëlle de Jong uit Nijkerk van ’t Hooghe Landt en docente Monique Heijink, Tim Roes uit Amersfoort van Mavo Muurhuizen en Floris van de Stadt uit Hoogland van het Prisma College wist Mette zich door de voorronde te slaan.

Tim Roes gaat mee namens Mavo Muurhuizen. ,,Ik ging echt uit mijn dak toen ik hoorde dat van alle sollicitanten op mijn school ik naar Kenia mocht.’’ De groep heeft inmiddels een trainingsweekend gehad en kennis met elkaar gemaakt. Mette: ,,Dat was ontzettend leuk. Ik kende niemand, maar nu wel. Iedereen was zo enthousiast. Er was bijvoorbeeld een workshop Afrikaans dansen, en iedereen deed gewoon mee. We hebben sinds dat weekend volop contact via de mail en hyves, dat gaat zo gemakkelijk.’’

De leerlingen leerden tijdens het kamp om foto’s te maken, artikelen schrijven en het houden van interviews voor radio en tv. Er volgen nog een trainingsdag en ouderavond. Deze voorbereiding hebben alles te maken met dat wat ze gaan doen in Kenia.

Tijdens de reis bezoeken de in totaal 72 leerlingen onderwijsprojecten van Edukans, de ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs. Als echte journalisten onderzoeken de leerlingen hoe het komt dat veel kinderen de basisschool niet afmaken en waarom er een schrijnend tekort is aan leerkrachten.

Door intensief contact met hun Keniaase leeftijdgenoten komen de leerlingen in aanraking met armoede en onderwijs. Met een dagelijks foto-, radio- en schrijfverslag op www.edukans.nl betrekken de reizigers de thuisblijvers bij hun indrukwekkende belevenissen. Na de reis doen alle leerlingen op school uitgebreid verslag van de onuitwisbare ervaringen in Kenia. Docente Monique Heijink gaat mee namens ’t Hooghe Landt. De vijf scholen uit Amersfoort zullen na de reis actie voeren voor onderwijs in Kenia en een gezamenlijk evenement organiseren.

Alles van de groep is te volgen www.edukans.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie