Bomenkaart voor bepalende bomen

15 december 2009 om 00:00 Nieuws

De gemeente Woudenberg wil de afgifte van kapvergunningen voor bomen versimpelen. In de toekomst kunnen mensen bomen in hun tuin zonder vergunning kappen. Als er tenminste aan een aantal voorwaarden voldaan is. Heel belangrijk is dat de bomen niet erg oud en beeldbepalend zijn.

Kijken of de bomen wel blijven staan WOUDENBERG – De gemeente Woudenberg wil een Bomenkaart laten maken en een Groenbeleidsplan invoeren. De gemeente onderzoekt of dit bekostigd kan worden uit bestaande potjes. In Scherpenzeel bleek het bomenonderzoek 25.000 euro te kosten. Die gemeenteraad twijfelt nog of ze zoveel geld moet uitgeven. door Gerhard te Winkel

De gemeente gaat nu onderzoeken welke bomen belangrijk voor het dorp zijn. De inventarisatie en de nulmeting zijn noodzakelijk omdat de beschikbare gegevens op dit moment gefragmenteerd en deels digitaal beschikbaar zijn. Als de gegevens eenmaal beschikbaar zijn, zal de gemeente regelmatig in de gaten houden of de bomen er nog wel staan. Een zware storm zoals die van 28 mei kan ervoor zoregen dat belangrijke bomen omwaaien.

Paspoort

De bomen en groenvakken worden geïnventariseerd met behulp van een GPS-systeem. Dit betekent dat van elke boom bekend is waar deze zich bevindt. Er wordt ook een bomenpaspoort gemaakt.

Van de groenvakken wordt de oppervlakte berekend en wordt de beplanting beschreven.

Al deze gegevens worden digitaal opgeslagen.

Met deze gegevens wordt een bomenkaart gemaakt. op deze kaart worden de waardevolle bomen aangegeven waarbij de waarde van de boom wordt bepaald aan de hand van objectieve criteria zoals ouderdom, historiciteit, natuurlijkheid en beeldbepalendheid.

Waarde

Op de bomenkaart komen zowel de particuliere als de gemeentelijke bomen te staan.

Voor de gemeentelijke bomen betekent dit dat alle bomenbestanden langs lanen en wegen, die een beeldbepalende waarde of waarde voor de natuur hebben, op de bomenkaart komen te staan.

Dit betekent dat er gekapt kan worden tenzij de bomen zijn opgenomen op de bomenkaart.

Het is een belangrijke vereenvoudiging ten opzichte van het huidige beleid.

Beheersplan

Ook zal er een beheersplan komen. In het digitale beheersysteem worden monitoring en evaluatie belangrijke ‘tools’ in het groenbeheer en kunnen er duidelijke kwantificeerbare afspraken met aannemers worden gemaakt.

Dit beheersysteem wordt samen met de gemeente Scherpenzeel en Renswoude ontwikkeld als onderdeel van het EGEM (GEO-optimalisatie project).

Deze gegeven worden ook gebruikt voor het Groenbeleidsplan. Hierin wordt beschreven wat de gemeente Woudenberg de komende jaren door aannemers in het dorp aan de bomen en perken wil laten doen. Dat wordt nauwkeurig beschreven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie