Mensen boos over parkeerbonnen

8 december 2009 om 00:00 Nieuws

Arjan Pater heeft het druk met zijn taken. Het afgelopen jaar had hij drie speerpunten; controleren of de mensen goed parkeren in het centrum, kijken of de hondenbezitters de uitwerpselen van hun hond wel meenemen en toezicht op overlast van jongeren. Komend jaar houdt hij de Slowaakse zakkenrollers en de horeca extra in de gaten.

BOA heeft veel contact met jongeren WOUDENBERG - De gemeenteraad is blij met het werk van Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) Arjan Pater. Hij hield een presentatie tijdens de commissievergadering en kreeg veel lof.

Pater vertelde dat veel mensen nog steeds buiten de vakken parkeren of zonder vergunning op een invalidenparkeerplaats hun voertuig stallen. ,,Dat is een ernstige zaak’’, sprak Pater. Hij vertelde dat hij in het begin van het jaar mensen gewaarschuwd heeft dat ze in overtreding waren. Daarna is hij bonnen uit gaan schrijven. Die actie leverde soms verhitte discussies op, omdat mensen het helemaal niet leuk en al helemaal niet terecht vonden dat ze bekeurd werden.

Pater gaat ’s avonds regelmatig op pad om contact te hebben met jongeren. Hij liet een kaart zien waarop hij 19 overlastplekken in het dorp gemarkeerd had. In het buitengebied zijn er ook nog twee plekken. De commissieleden reageerden verrast op de toch wel grote hoeveelheid plekken. Pater vertelde dat het niet overal even erg was en dat sommige groepen bijvoorbeeld kunstwerken maken. ,,Dan zijn ze van de straat, krijgen ze verantwoordelijkheid en worden ze bij de samenleving betrokken. Dat werkt uitstekend.’’ In de zomer heeft hij de schoolpleinen in de gaten gehouden. Hierdoor is het aantal vernielingen behoorlijk afgenomen.

Tussen sommige groepen Woudenbergse jongeren zit er veel spanning. Ze willen soms met elkaar op de vuist. ,,Dat mag niet’’, stelde Pater vast. ,,We houden internet en Hyves-pagina’s in de gaten om te zien wat er speelt.’’ De commissieleden vonden dat een goed idee. ,,We gaan gestructureerd te werk’’, grijnsde Pater. ,,Dat ziet u wel.’’

Ook met hondenbezitters heeft Pater vaak goede gesprekken. Hij deelt regelmatig zakjes uit, zodat mensen de uitwerpselen van hun hond mee kunnen nemen. Sommige mensen kregen een bon, omdat ze zich niet aan de regels hielden. Ze waren daar niet blij mee.

Pater wees er op dat regelborden belangrijk zijn, omdat hij zo de regels kan handhaven. ,,Zorgen die borden niet voor verwarring?’’, vroeg wethouder Judith Ravestein. Zij heeft ook weleens discussies met hondenbezitters. ,,Dan zeggen ze dat een eindje verderop een bord staat dat daar honden niet toegestaan zijn. Ze denken dan dat op andere plekken de regels niet meer gelden. Elke hondenbezitter krijgt een folder. De regels gelden in het hele dorp, dus is het onzin om overal die borden neer te zetten’’, aldus Ravestein. Pater begreep de redenering wel, maar is voorstander van borden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie