Schotanus: ‘Een kip is geen ding’

2 december 2008 om 00:00 Nieuws

In de Bijbel wordt veelvuldig gesproken over dieren, dit feit ondersteunt Schotanus met diverse voorbeelden. Toch noemt hij de Bijbel geen blauwdruk voor de agrariër in de 21e eeuw. Wel kunnen er volgens hem normen voor de hedendaagse boer uit gehaald worden. Belangrijk vindt hij dat een boer zijn dieren niet als dingen ziet. ,,Een kip is geen ding. Wanneer een boer een dode kip vindt in zijn schuur zal hij vaak denken: dat is zoveel procent uitval. Terwijl je als christen oog moet blijven houden voor het feit dat het een dood schepsel is en niet puur uitval”, aldus Schotanus.

Omgaan met dieren in Bijbels perspectief WOUDENBERG - Ook al was de opkomst niet zo groot als verwacht, de lezing die het CCA (Contact Christen Agrariërs) hield in Partycentrum Schimmel op woensdagavond 26 november werd als zinvol ervaren. Spreker was Gerard Schotanus, directeur van het Witsiuscollege in Barneveld en SGP raadslid van deze gemeente. Onderwerp van de lezing was omgaan met dieren in Bijbels perspectief. De aanwezigen waren vooral agrariërs uit de regio Oost-Utrecht.

door Janneke Vermeulen

Milieuvriendelijk en energieneutraal werken komt op diverse plaatsen in de Bijbel voor. Ook schaalvergroting kende men toen al. Abraham had tenslotte een grote veestapel en deze nam zelfs toe. Vanuit de schepping heeft God de mens zeggenschap gegeven over de dieren. Adam gaf zelfs alle dieren hun naam. ,,We hebben de dieren niet gekregen om tot louter economische rijkdom te komen. Als mens ben je heer ín de schepping en niet óver de schepping. Dieren zijn geleend goed waar we als rentmeester voor moeten zorgen”, benadrukt Schotanus.

Een dier is geen ding maar mag ook geen afgod worden zoals sommige dierenwelzijnsorganisaties voor lijken te staan. Als boer moet je je dieren goed kennen. Zelfs zo goed dat een boer vandaag moet kunnen zien dat een dier morgen ziek is. Schotanus ziet een Bijbelse opdracht voor alle agrariërs: bouwen en bewaren. ,,Roofbouw plegen op je landbouwgrond is bijvoorbeeld niet Bijbels. Ook het dierenwelzijn moet je als christelijke agrariër op het oog hebben.”

Vanuit het publiek werd de vraag gesteld hoe je met de huidige schaalvergroting nog voldoende aandacht voor je dieren kunt hebben. Schotanus geeft aan dat hij ook geen pasklare antwoorden heeft maar de aanwezigen vooral aan het denken wil zetten. ,,Je zal keuzes moeten maken. Wil je honderd procent volgens de Bijbel boeren, dan heb je heden ten dage geen levensvatbaar bedrijf. Biologisch boeren ligt hier nog het dichtste bij”, vindt Schotanus. Een van de aanwezige agrariërs vertelt dat hij sinds enkele jaren biologisch boert en dit kan samenvatten in drie woorden: respecteer de schepping.

Zondagsrust is in christelijke kringen een groot goed. Schotanus geeft aan dat ook dieren die zondagsrust nodig hebben en verdienen te krijgen. De boer van tegenwoordig die volgens de Bijbel wil boeren zal ergens tussen Bijbel en portemonnee zijn bedrijf moeten opzetten is de conclusie van deze bezinningsavond.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie