Concert met karakter van een feest

2 december 2008 om 00:00 Nieuws

Het idee voor dit concert kwam van de fanfare. Die gaf in 2007 ook al een uitvoering in combinatie met een ander gezelschap en dat was een overtuigend succes. Daarop volgde een gezamenlijk buitenoptreden met de Poortzangers, maar ieder met een eigen programma. Nu werd dat nog eens herhaald, met het verschil dat een aantal stukken gezamenlijk werd gebracht.

Caecilia en Poortzangers samen in Boschzicht SCHERPENZEEL - Er zijn geen maanden van urendurend vergaderen en organiseren aan vooraf gegaan. Zowel fanfare Caecilia uit Scherpenzeel als De Poortzangers uit Woudenberg heeft ervaring met het geven van concerten. ook in combinatie met andere muziekgezelschappen. Geen centje pijn dus. Zaterdag traden ze samen op in partycentrum Boschzicht in Scherpenzeel.

door Wim Elings

De eerste keer was al een groot succes gebleken, zou dat nu overtroffen kunnen worden in deze opzet? De Poortzangers voelden wel voor dat idee, en beide gezelschappen kregen gelijk zo zou blijken. Voor zaterdagavond zou het gezamenlijk thema zijn: Hollandse Hits.

De Poortzangers, het koor dat ongeveer voorjaar 2001 is opgericht, had er wel zin in. In de voorverkoop waren er ongeveer tweehonderd kaarten verkocht en men verwacht te nog wel wat extra bezoekers. Dat beloofde wat. Met opzet was gekozen voor het warme, knusse, partycentrum Boschzicht. Dit alles ter wille van de sfeer, die gewoon goed moet zijn. En die sfeer was goed, op en voor het podium.

Het complete fanfaregezelschap Caecilia, zoveel als mogelijk gehuld in rood, wit en blauw, had de stemming er goed in. En dat gold zeker ook voor het vijftig koppen tellende mannenkoor, exclusief de vier accordeonisten en de bespeler van de grote trom. Er werd daar wat afgelachen tussen alle muziekstukken door. De avond droeg een beetje het karakter van een wat druk bezocht feestje, een huiselijk feestje, en dat moet de organisatoren ook zo ongeveer voor ogen hebben gestaan.

Om 19.00 uur startte de soundcheck en die riep al de nodige hilariteit op. Zeker als dirigent Cor Pronk probeert zijn zangers te leren op zijn teken gelijktijdig op te laten staan en te laten zitten. ,,Af, nu, in de mand”, riep een vroeg aanwezige mevrouw een tikje baldadig. ,,Het is nu al allemaal prachtig”, voegde een andere mevrouw daar aan toe. De dames gaven te kennen te hopen op muziek van Marco Borsato en Jan Smit. Die zal ook vast gespeeld en gezongen worden maar eerst zal er genoten moeten worden van gezellige vissers- en zeemansliedjes.

Een van de zangers, het oefenen beu, riep: ,,Niets meer aan doen nu.” Gelach bij de collega’s. Opmerkelijk was de wijze van musiceren, het ten gehore brengen van de gespeelde en gezongen muziek. Dirigent Willem Stoops leidde zijn fanfare behoedzaam en elegant, zuiver, door de goed gekozen muziek. Het koor zong wat bonkiger, meer vanuit het hart en dat moet ook met dit koor. Dat is hun kracht. Zo was het goed. Voor de pauze speelden beide gezelschappen beurtelings. Na de pauze musiceerden zij gezamenlijk. Toen kwamen de Sluizen van IJmuiden en het Slavenkoor voorbij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie