Niet bang maar voorbereid

18 november 2008 om 00:00 Nieuws

In deze brochure wordt ingegaan op de (on)mogelijkheden voor mensen met een handicap tijdens een ramp of grote brand. De titel van de brochure spreekt boekdelen: ‘Niet bang maar voorbereid’. Bij de brochure hoorde een voorlichtingsDVD waar de aanwezigen donderdag gezamenlijk naar keken.

Brochure over wat te doen bij een ramp WOUDENBERG – Bij een woningbrand of een ramp is het voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking extra bedreigend en gevaarlijk. Wanneer je doof, blind bent of in een rolstoel zit, is het niet zo vanzelfsprekend om alle instructies van de hulpverleners op te volgen. Donderdag 13 november reikte Lenie Zitzmann van het Platform Gehandicaptenbeleid Woudenberg daarom een brochure uit aan burgemeester Jan van Bergen.

door Janneke Vermeulen

Brandweercommandant Abe Vermeulen gaf een reactie op de brochure en de DVD. Allereerst attendeerde hij de aanwezigen in de hal van het gemeentehuis dat ook zij op dat moment niet veilig zaten in geval van een calamiteit. De stoelen stonden zo opgesteld dat de vluchtweg geblokkeerd was en ook de nooduitgang werd minder toegangelijk door een spreekgestoelte wat ervoor stond.

In Woudenberg zijn twee grote zorginstellingen waar regelmatig geoefend wordt door de brandweer. Bij Reijnaerde wordt twee keer per jaar geoefend waarvan één keer een totale ontruiming. Hierbij wordt ook het personeel goed geïnstrueerd. ,,Hier wonen mensen met een uitdaging zoals ik ze noem en hier moet je op voorbereid zijn als brandweerman of –vrouw. Sommige bewoners liggen met een Zweedse band aan in bed, dan moeten wij als brandweer wel weten hoe we deze banden loskrijgen,” aldus Vermeulen.

Bij zorgcentrum Zeisterwoude wordt meer geoefend op het tegengaan van angstige reacties bij het zien van de brandweerpakken. Tenslotte kan voor een oudere met dementie het erg verwarrend en beangstigend zijn om ineens grote mannen en vrouwen met een pak aan en een helm op waaruit allerlei sissende geluiden komen, te zien.

Daarom loopt de brandweer er geregeld rond in hun brandweerpak om mensen aan deze aanblik te laten wennen. Zitzmann: ,,Wanneer je een beperking hebt, is het belangrijk om je buren hierover in te lichten en hen een sleutel te geven.” Vermeulen heeft nog een toevoeging voor wanneer er zelf een melding wordt gedaan bij 112: ,,Vermeld dat je een beperking hebt en geef aan wat je daarom nodig hebt om het huis te kunnen verlaten.” Vanuit de gemeente wordt veel waarde gehecht aan regelmatig oefenen door de hulpdiensten en de ambtenaren zelf. Voor elke mogelijke ramp ligt een scenario klaar hoe te handelen. Zoals toen in de Witte de Withlaan een fosforgranaat werd gevonden en er met spoed geëvacueerd moest worden, volgde alle hulpdiensten en de gemeente het protocol, vertelt burgemeester Van Bergen.

De brochure ligt voor belangstellenden klaar bij het gemeentehuis, huisartsenpraktijken en de bibliotheek. De leden van het gehandicaptenplatform krijgen de brochure toegezonden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie