Herkenbare taferelen ‘t Scherm

11 november 2008 om 00:00 Nieuws

In zaal 1 werd het stuk ‘Wat een geëmmer’ opgevoerd. De sterren van het stuk waren vanavond Eize Oosting, als de burgemeester Floris van der Meer, Ruud Oosterbeek als dorpsagent Flipse, Judith Zitzmann als caféhoudster Willemien, Josien ter Maten als de nieuwsgierige Klazien, Alie Westerhoudt als ondernemer en partijleider van EVR Coba de Beuker, Annie Methorst als rechterhand van Coba bij EVR Jopie, Dicky Vlastuin als Baronesse van Emmersteijn, Wendy Apon als schoolhoofd en secretaris Louise Hagendoorn. Voor Gert v/d Berg en Trudy Stoffer was dit toneelstuk hun debuut, zij stonden in respectievelijk de schoenen van meneer Turf en notaris Ina Weideveld.

Debuut van Duijnhoven slaat prima aan WOUDENBERG – Toneelvereniging ’t Scherm is al jaren een begrip in Woudenberg. Al bijna 50 jaar verzorgen zij toneelopvoeringen in Cultureel Centrum de Camp. Afgelopen vrijdag beleefde regisseur Jan Duijnhoven zijn debuut. Duijnhoven is al 3 jaar regisseur bij de toneelvereniging maar vanavond werd er voor de eerste keer een stuk van eigen hand opgevoerd.

door Anna Mulder

De belangstelling was groot, er was bijna geen stoel over. Voorafgaand liep de regisseur gespannen wat heen en weer, en bij het zien van de volle zaal overheerste tevredenheid: het doek kon open. Het verhaal speelde zich af in het dorpscafé van Willemien, in het dorpscafé kwamen alle karakters in de loop van het stuk samen en daar vormden zich het verhaal. Het dorp was verdeeld in twee partijen, ‘Emmeren recht vooruit’ en ‘Emmerens behoud’. De twee partijen leken het nergens over eens te worden en kibbelden er op los. Op een zeker moment kwam er een mysterieuze brief binnen uit Amerika. Een geldbedrag van één miljoen euro werd uitgeloofd als beiden partijen het eens kunnen worden over de besteding van dit enorme bedrag. Dit zorgde voor nog meer verdeeldheid. Ondertussen deed de zwervende vreemdeling meneer Turf zijn intrede in het verhaal, hij kraakte een oud huisje in het dorp en zorgde voor nog meer opschudding. Het miljoen leek aan de gemeente voorbij te gaan. Tot de dorpsbewoners de handen ineenslaan en een plan bedenken dat iedereen op één lijn moet krijgen. Samen met de vreemdeling, die de mysterieuze geldschieter bleek te zijn, kwamen de dorpsbewoners, partijleiders en gemeente tot een passende bestemming. De vrede keerde weer in het dorpje.

Inspiratie

Waar regisseur Duijnhoven zijn inspiratie vandaan heeft gehaald was wel duidelijk. Het stuk toonde een aantal treffende en scherpe gelijkenissen met de gang van zaken in het eigen dorp. Sommige van de karakters hadden een sterk Woudenbergs accent, wat tegenwoordig nog maar weinig te horen is in het dorp. Zo vond ook burgemeester van Bergen, die na afloop van het stuk de spelers, regisseur en souffleurs een heerlijke fles wijn uitreikte. ,,Dat miljoen, zullen we het daar maar niet meer over hebben?’’ sprak hij na afloop. Het was een tweede succesvolle avond in de Camp. Begin april volgend jaar komt de regisseur met zijn tweede eigen stuk op de planken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie