Nieuwe indeling Culturhuis

4 november 2008 om 00:00 Nieuws

,,Ben ik vaag over het Cultuurhuis?’’, vroeg Judith Ravestein zich tijdens de commissievergadering over de begroting af. Ze beantwoordde die vraag positief. ,,We weten nog niet hoe het Cultuurhuis er uit zal gaan zien.’’

Nieuw plan gaat misschien meer geld kosten WOUDENBERG - De gemeente Woudenberg beraadt zich nog over de indeling van Cultuurhuis Woudstaete. Wethouder Judith Ravestein wil dat de deelnemers meer gaan samenwerken dan in een eerder concept de bedoeling was.

Als de plannen aangepast worden, betekent dat meestal dat ze ook meer geld gaan kosten. Over dit onderwerp kon Ravestein nog geen uitsluitsel geven.

,,Het zou kunnen dat we meer geld willen hebben’’, zei ze. Ze keek daarbij vooral naar de heren van de SGP. Deze fractie vond de kosten in eerste instantie al veel te hoog. Een tegenvaller zal hen niet blij maken.

In eerste instantie ging wethouder Ravestein er nog vanuit dat de deelnemers min of meer zelfstandig in het pand zouden opereren. De samenwerkingsvorm van de diverse partijen zou lijken op die in een bedrijfsverzamelgebouw.

,,Dat is echter niet de bedoeling van een Cultuurhuis’’, legde Ravestein uit. ,,De diverse partijen moeten samenwerken en gezamenlijk een programma aanbieden. Door deze gedachte zal de inrichting en de indeling van het Cultuurhuis heel anders worden dan wij oorspronkelijk dachten.’’

,,We zijn eigenlijk aan de verkeerde kant van het proces begonnen’’, aldus Ravestein. ,,Volgens de kenners is het verstandiger eerst met de toekomstige gebruikers te overleggen over hun wensen.’’

Als er een duidelijk beeld is ontstaan van bijvoorbeeld de manier waarop diverse clubs willen samenwerken en activiteiten die ze willen ontwikkelen, kan een gebouw getekend worden, dat optimaal aan die ideeën voldoet. Dat vergroot de kans op succes van een Cultuurhuis.

Het gevaar bestaat dat als er eerst een gebouw staat en de verenigingen zich daaraan moeten aanpassen dat voor de samenwerking deuren op de verkeerde plek zitten en dat de routing van het gebouw niet logisch is voor de activiteiten die men wil doen.

De gemeente Woudenberg heeft echter het oude Rabobankgebouw uitgekozen als Cultuurhuis. Dat is opgezet om als bank te functioneren en niet als plek voor een bibliotheek en diverse verenigingen van beeldende kunstenaren.

,,Een interne verbouwing is dus dringend nodig’’, meldde Ravestein de gemeenteraad. ,,We zijn nu aan het inventariseren hoe we het gebouw het beste kunnen indelen.’’ Bovendien wil de wethouder graag dat Woudstaete een vriendelijker en meer uitnodigend uiterlijk krijgt.

Misschien kan de Openbare Bibliotheek later verhuizen dan verwacht. De gemeente heeft al contact met de eigenaar gehad. Een latere verhuizing gaat geen problemen opleveren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie