Aula niet meer geschikt

3 november 2008 om 00:00 Nieuws

Jan van Bentum, fractievoorzitter van de SGP, bracht het gesprek tijdens de commissie van de Woudenbergse raad op de ruiming van graven op de begraafplaats. ,,Het zal niet al te lang meer duren voor de begraafplaats helemaal vol is. Gaan we dan uitbreiden of gaan we graven ruimen?'', vroeg hij zich af.

WOUDENBERG - De grote zaal van de aula op de begraafplaats is niet langer geschikt om uitvaartdiensten te houden. De gemeente wil gebouwen op de provinciale werf gaan gebruiken. Het is niet zeker of de begraafplaats de komende jaren uitgebreid zal worden.

door Gerhard te Winkel

Wethouder Jan Schreuder wees er op dat de komende zeven jaar in ieder geval ruimte genoeg is om alle gestorvenen te begraven. De gemeente heeft wel de ruimte om de begraafplaats dan uit te breiden.

Optie

Jan Schreuder kon nog niet zeggen of de gemeente direct van die optie gebruik zou maken. ,,Misschien is het toch verstandiger om eerst een aantal graven te ruimen'', stelde hij.

Mensen kopen een graf voor tien jaar. Ze kunnen die periode daarna verlengen. In principe kunnen ze zo lang ze willen het graf houden.

Recht

,,Dat is hun goed recht. De kans bestaat echter dat een aantal graven in de loop van de tijd niet goed onderhouden worden. Dan gaat de begraafplaats verloederen. Dat willen we zeker niet. Daarom zouden we kunnen kiezen voor ruiming van de graven.''

Van Bentum vroeg de wethouder om dat nieuws goed te communiceren en vooral om met respect met de graven om te gaan. De laatste jaren is een aantal begraafplaatsen in opspraak gekomen door de ruwe en respectloze manier waarop de graven geruimd werden.

Emotioneel

,,Dit is een emotioneel onderwerp'', wist Schreuder. Hij beloofde dat er met respect geruimd zou worden. ,,Daar kunt u op rekenen.''

Sommige mensen gebruiken de aula op de begraafplaats voor een herdenkingsbijeenkomst. De staat van het gebouw zorgt dat dit eigenlijk niet meer op verantwoorde wijze kan. Zo lekt het dak bijvoorbeeld.

,,We hebben met de kerken gesproken. Mensen mogen hun ruimtes gebruiken voor afscheidsdiensten'', vertelde Jan Schreuder aan de gemeenteraad.

Kerk

,,Niet iedereen wil vanuit de kerk begraven worden'', voegde Jan Schreuder er aan toe. ,,We vinden dat de gebouwen van de provinciale werf die we gaan kopen geschikt zijn voor herdenkingsbijeenkomsten.''

Overigens heeft de gemeente overleg gehad met de begrafenisondernemers. Deze delen de opinie dat de gebouwen geschikt zijn voor dat doel. ,,We moeten de ruimtes wel een beetje opknappen, maar dan zijn ze heel geschikt voor dit doel.''

De aula zal gesloopt worden. Daarna zal er op die plek een nieuw gebouw waarin bijeenkomsten gehouden kunnen worden. De gemeente wil volgend jaar hiermee beginnen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie