,,Optimistisch over Amalialaan

3 november 2008 om 00:00 Nieuws

De gemeente en de provincie Utrecht willen graag woningen bouwen aan de Amalialaan, achter de Nico Bergsteijnweg. Dit project zou de provincie en de gemeente miljoenen opleveren. Geld dat onder meer gebruikt kan worden om stoppende boeren financieel tegemoet te komen.

WOUDENBERG - Naar verwachting dient de Raad van State op 3 december uitspraak over de zaak tussen de gemeente en Woudenberg Natuurlijk over de Amalialaan. ,,Ik ben niet pessimistisch'', vertelde wethouder Erris Zandbergen aan de gemeenteraad. Eind januari zou er dan een uitspraak zijn.

door Gerhard te Winkel

Woudenberg Natuurlijk betwijfelt de noodzaak van het bouwproject en heeft steeds bezwaren gemaakt tegen de plannen. De gemeente en de provincie vonden die niet overtuigend genoeg. Daarop stapte Woudenberg Natuurlijk naar de Raad van State. Dat was een tegenvaller voor de gemeente, aangezien ze alleen in de laatste maanden van het jaar de grond bouwrijp kan maken. In eerste instantie was de gemeente van plan dit jaar al te beginnen met bouwrijp maken. Later besloot het college van burgemeester en wethouders op de uitspraak van de Raad van State te wachten.

Geen risico

,,We lopen geen financieel risico'', stelde Zandbergen vast. ,,Het maakt niet zoveel uit of we een jaar langer moeten wachten met de verkoop.''

Hij zag ook geen problemen door de kredietcrisis. ,,Misschien dat sommige huizen niet snel verkocht zullen worden. Dit zijn echter prachtige woningen op een schitterende plek. Ze zijn gewild. Ik voorzie geen problemen.''

Onlangs begon de gemeente bomen te kappen in het gebied. Op het gemeentehuis verkeerden de ambtenaren in de veronderstelling dat de termijn om bezwaar te maken, verlopen was. Dat bleek een misrekening. Het college maakte haar excuses voor deze fout.

,,Gaan we deze bomen die omgehaald zijn nog compenseren?'', wilde Jan van Bentum, fractievoorzitter van de SGP, weten.

Wethouder Zandbergen vertelde dat het niet de bedoeling was vervangende bomen voor deze vijf gevelde bomen te planten. ,,Zo bijzonder waren ze niet'', verklaarde hij.

,,In de plannen voor de Amalialaan is voldoende groene ruimte opgenomen. We zullen de bomen die voor huizenbouw moeten wijken compenseren. In dat plan zit ook de compensatie voor de bomen die nu gekapt zijn.''

Het wachten is nu op de uitspraak van de Raad van State. Als zij de gemeente gelijk geeft is het bestemmingsplan definitief en kan de schop in de grond.

,,Het is natuurlijk altijd afwachten wat de Raad van State oordeelt'', stelde Zandbergen. ,,Ik ben zeker niet pessimistisch. De gemeente en de provincie hebben al naar het bestemmingsplan gekeken en er mee ingestemd. Dat is niet zo maar gedaan.''

,,Het komt wel voor dat de Raad van State bestemmingsplannen afkeurt. Dat gebeurt echter maar mondjesmaat. Daarom hebben we goede hoop dat we in oktober 2009 kunnen beginnen met het bouwrijp maken van de Amalialaan'', aldus Zandbergen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie