Renswoude geeft het niet op

5 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Bij een referendum in september 2007 bleek 98 procent van de bevolking van Renswoude voor zelfstandigheid te zijn. In de Provinciale Staten van Utrecht had dit echter niet tot gevolg dat Renswoude niet betrokken raakte bij een fusie. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ook Overberg, onderdeel van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, ook bij de fusie betrokken zou raken. Bij een volksraadpleging bleek dat de Overbergers geen trek in een fusie hadden. Om die reden is de optie RSW + met Overberg afgevallen.

Informatie voor alle bewoners komt er aan RENSWOUDE - De bevolking van Renswoude geeft de strijd voor zelfstandigheid niet op. Er is een comité Renswoude Zelfstandig opgericht. Deze gaat een brief naar Provinciale Staten sturen, waarin ze voor haar zelfstandigheid pleit.

door Gerhard te Winkel

Burgemeester Hugo Schorer van Renswoude zei tegen de Statenleden dat hij het onbegrijpelijk vond dat er wel geluisterd wordt naar de mening van de bevolking van Overberg en niet naar die van Renswoude.

De Utrechtse collegepartijen VVD en PvdA zijn voorstander van een fusie. Het CDA twijfelt. Ondertussen is de politieke situatie in de Utrechtse Staten gespannen, nadat genoemde drie partijen onderling ruzie kregen. Aangezien de fusie van de drie gemeenten politiek gevoelig ligt en een deel van de Statenleden niet overtuigd is van nut en noodzaak van een fusie, zal de brief van Renswoude Zelfstandig zeker onderdeel van de discussie worden.

Marian Dekker was de verantwoordelijke gedeputeerde en zij is een verklaard voorstander van de fusie. Gezien de bestuurlijke crisis in de provincie is het niet duidelijk of zij het vervolgtraject ook zal begeleiden.

De inwoners van Renswoude zijn bang dat na de fusie het bestuur op grotere afstand zal komen te staan, waardoor het lastiger wordt zaken geregeld te krijgen. Ook stoort men zich aan de houding van Scherpenzeel en Woudenberg, die steeds volhouden dat de fusie er komt of Renswoude het nu wil of niet.

Dekker heeft onlangs verklaard dat niet de mening van de bevolking, maar die van de gemeenteraden telt. De Woudenbergse en een meerderheid van de Scherpenzeelse raad hebben zich uitgesproken voor een fusie. Die van Renswoude is tegen. Renswoude Zelfstandig wil de burgers van Scherpenzeel en Woudenberg voorlichten over de nadelen van een fusie. Dat zal onder meer met folders gebeuren. De bevolking van Scherpenzeel en Woudenberg heeft zich niet uit kunnen spreken over de fusie. In de krant De Woudenberger laaide de discussie over dit onderwerp door ingezonden brieven een week geleden ineens op. In Scherpenzeel heeft de meerderheid van de gemeenteraad het voorstel voor een referendum verworpen. Men denkt dat de meerderheid uit emotie tegen zou stemmen. In Scherpenzeel zijn twee avonden over de fusie gehouden. De eerste avond waren de tegenstanders van de fusie overduidelijk in de meerderheid. Op de tweede avond voerden de voorstanders het hoogste woord. In Scherpenzeel zit nu een college dat voor een fusie is. Voor de provincie telt de mening van de gemeenteraden en niet van de burgers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie