Pas op zakkenrollers

8 december 2007 om 00:00 Nieuws

WOUDENBERG/REGIO – De politie heeft de afgelopen weken opvallend meer aangiften van zakkenrollerij ontvangen van slachtoffers die winkelden in de binnenstad van Amersfoort. Werd in 2006 in de maand november 11 maal aangifte gedaan, in november 2007 liep dit aantal op tot 34 aangiften. Met name rondom het St. Jorisplein en op de Utrechtsestraat lijken zakkenrollers hun slag te slaan.

De politie is al gestart met extra toezicht in de binnenstad in onopvallende kleding. Daarnaast is in afstemming met de gemeente een brief met tips tegen zakkenrollers verzonden naar ondernemers in het winkelgebied. Onder andere worden hierin ondernemers verzocht om extra alert te zijn op mogelijke zakkenrollers in hun zaak en bijvoorbeeld via een omroepsysteem hierop het publiek te attenderen.

Zakkenrollers werken soms alleen, maar ook in tweetallen of met groepjes. Zij hebben diverse trucs om argeloze passanten te bestelen. Zo leggen zij vaak contact met winkelend publiek – bijvoorbeeld door de weg te vragen of geld te wisselen – en slaan dan toe in een moment van onoplettendheid. Soms zorgen ze bewust voor tumult: ze laten wat vallen, lopen tegen iemand op of veroorzaken een vlek op de kleding van het potentiële slachtoffer. Allemaal manieren om voor afleiding te zorgen. Ook zijn al diverse aangiften binnen waarbij een handtas met portemonnee even onbeheerd op een tafel of naast kledingrek was neergezet tijdens het winkelen. Een dief grijpt deze kans aan om heel makkelijk zijn of haar diefstal te plegen. Natuurlijk blijft het altijd belangrijk om geld en waardevol goed afgesloten te vervoeren tijdens het winkelen, niet (even) onbeheerd achter te laten en geen onnodige grote hoeveelheden contant geld mee te nemen.

Naast alertheid, roept de politie het winkelend publiek op om direct 112 te bellen bij verdachte situaties en te trachten een compleet signalement van verdachten mee te geven. Zijn mensen het slachtoffer geworden van zakkenrollers, is het verstandig om zo snel mogelijk aangifte te doen op het hoofdbureau van de politie Amersfoort aan de Asch van Wijckstraat 45 (nabij St. Jorisplein/Utrechtsestraat). Deze informatie kan misschien op dat moment heel goed gebruikt worden voor de politie die in onopvallende kleding op straat toezicht houdt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie