Cultuurhuis biedt kansen en valkuilen

17 november 2007 om 00:00 Nieuws

WOUDENBERG - De provincie Utrecht heeft een handleiding voor de oprichting van Cultuurhuizen het licht laten zien. Wethouder Ravestein kreeg woensdag het eerste exemplaar uit handen van gedeputeerde Raven. In het boek staan kansen en valkuilen voor zo'n cultuurhuis. In de provincie Utrecht zijn er al 3 gerealiseerd. Er zullen er 17 gebouwd worden.

,,Weinig Woudenbergers zouden een jaar geleden gedacht hebben dat wij een cultuurhuis zouden oprichten'', verklaarde Ravestein nuchter. Ze kreeg het eerste exemplaar omdat Woudenberg al zover met de plannen voor het Cultuurhuis is gevorderd. Onlangs lanceerde het college het voorstel het oude Rabobankgebouw die functie te geven. Met de verbouwing is 4.542.943 euro gemoeid. De gemeenteraad gaf een krediet van 2.659.268 euro. Dat was voldoende om twee ton subsidie van de provincie binnen te halen. ,,Dat is geen groot bedrag'', zei gedeputeerde Raven eerlijk. ,,We ondersteunen de gemeente met consulenten en nu met deze handleiding.''

De Cultuurhuizen zijn een Scandinavische uitvinding. Door instellingen op het gebied van kunst, cultuur, welzijn, sociale activiteiten en eventueel sport samen te laten werken, hoopt men de kosten te drukken en meer bezoekers te trekken. In Doorn is door het Cultuurhuis het ledental van de bibliotheek zeer gestegen. Zo'n huis komt de leefbaarheid van kleine dorpen ten goede.

Raven waarschuwde echter dat gemeenten en instellingen zich vaak te lang concentreerden op het gebouw en te weinig op de samenwerking. Een voorwaarde van een Cultuurhuis is dat er een vernieuwende programmering komt. Daarvoor moet een programmaraad in het leven geroepen worden.

Een aantal verschillende instellingen moet gaan samenwerken. Dat betekent ook dat er gesproken moet worden over het gebruik van koffiekopjes en de diverse ruimten. Dit levert nog weleens heftige discussies op. ,,We hebben ook de problemen op een rijtje gezet, zodat niet iedereen weer opnieuw het wiel hoeft uit te vinden'', stelde Raven. De provincie heeft als voorwaarde aan de Cultuurhuizen gesteld dat de plaatselijke openbare bibliotheek meedoet.

In de praktijk blijkt echter ook dat als verschillende partijen een goede vorm van samenwerking vinden het Cultuurhuis een succes wordt. Dan ontstaan er ook samenwerkingsverbanden die anders nooit van de grond waren gekomen.

In Woudenberg is het plan nogal plotseling naar bovenkomen borrelen. De Openbare Bibliotheek zal onderdak in het huis vinden. Hiervoor moet het gebouw uitgebouwd worden. Dat kost parkeerplaatsen. Ook 20 medewerkers van de gemeente Woudenberg gaan er wonen. De culturele instellingen in de gemeente kunnen een plekje krijgen. Eventueel zal ook de VVV naar Woudstaete verhuizen. Projekt en de Kunstberg gaan de zolderverdieping bewonen.

De hoop is dat bijvoorbeeld de openbare bibliotheek en de Kunstberg vruchtbaar met elkaar gaan samenwerken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie