Inbo zoekt gezelligheid

30 juli 2007 om 00:00 Nieuws

WOUDENBERG - Het is een foeilelijk plein, het Raadhuisplein in Veenendaal. Wethouder Cees Sanders (ruimtelijke ordening, PvdA) van Veenendaal draait er niet om heen. Een kaal stenen oppervlak waar de wind vrij spel heeft, zonder enige grandeur, de laatste tijd staat het vol met blik. Zo’n zeventig auto’s kunnen er worden geparkeerd. Maar dat gaat veranderen. Het Raadhuisplein verdwijnt.

Van het plein blijft weinig over. De uitbreiding van het gemeentehuis, de zogeheten derde vleugel, komt er te staan. Dan blijft er een pleintje over en dat wordt met wat groen aangekleed. Veenendaal krijgt er twee pleinen voor terug in het nieuwe stadscentrum Brouwerspoort: het Kees Stipplein waar de culturele instellingen hun domicilie krijgen, en het Thoomesplein. Dat moeten wel karakteristieke pleinen worden.

Er zijn volgens de wethouder meerdere mensenstromen nodig om een plein levendig te krijgen en dat lukt niet met het huidige Raadhuisplein. Er zijn immers maar twee voordeuren, die van het gemeentehuis en die van de bewoners van de appartementen tegenover het gemeentehuis. Vijf bureaus zijn gevraagd een visie te geven op de gewenste uitbreiding van het gemeentehuis, waarbij een bewuste keuze is gemaakt om het Raadhuisplein vol te bouwen. Inbo Architecten uit Woudenberg gaat het ontwerp maken.

Architect Bert van Breugel van Inbo uit Woudenberg vindt dat Veenendaal behoefte heeft aan gezelligheid op straat. ,,Deels is daaraan gewerkt met de komst van de verschillende passages in het huidige centrum. Brouwerspoort zal dit compleet maken. Het gemeentehuis is straks niet meer een op zichzelf staand gebouw, met een grote kale parkeerplaats waar het altijd stevig waait. De nieuwe vleugel maakt dat het gemeentehuis onderdeel wordt van het centrum. Niet op afstand, maar dicht bij de mensen en met een open gezicht. De vleugel wordt gebouwd met een lichte natuursteen, afgewisseld met witte kolommen en een glazen atrium met binnentuin.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie