Maand van de Spiritualiteit in de Voorhof te Woudenberg

28 december 2012 om 00:00 Nieuws

WOUDENBERG - De Maand van de Spiritualiteit wordt sinds 2007 in november gehouden maar is dit jaar verschoven naar zaterdag 12 januari tot en met zaterdag 26 januari. De KRO, dagblad Trouw en Uitgeverij Ten Have namen het initiatief in 2007. Vanaf dit jaar organiseert de Stichting CPNB (Stichting Collectieve propaganda van het Nederlandse Boek) de Maand van de Spiritualiteit. De taakgroep Vorming en Toerusting van de Voorhof en de Catharina kerk nodigt iedereen uit om de maand van de spiritualiteit met hen te beleven.

Na de drukte en hectiek in december is de maand januari een mooi moment om even stil te staan en een moment van bezinning in te plannen. Niet voor niets is het thema van de maand van de Spiritualiteit 2013 'Stilte'.

Woensdag 9 januari

Work and Workship, prayer and politics, sacred en secular.

In het kader van de maand van spiritualiteit kunnen we kennis maken met het keltisch Christendom en de spiritualiteit van de Iona Community.

Sinds de zesde eeuw is het christendom vanuit Ierland en Schotland naar 'de lage landen bij de zee' gekomen. Deze spiritualiteit werd het Keltisch christendom genoemd. Wat was dit, en kan het ons vandaag op onze geloofsweg helpen?

Op dit moment is de Iona Community in Schotland (ontstaan in Glasgow in de crisisjaren, met een retraitecentrum op het eiland Iona) onder andere door dit Keltisch Christendom geïnspireerd.

In een lezing voor de pauze en een film na de pauze neemt Teun Kruijswijk Jansen (predikant in Doorn en lid van de Iona Community) je mee op reis. Er zullen enkele liederen vanuit deze tradities gezongen worden onder begeleiding van Seline Haalboom.

Zondag 13 januari, een leerdienst.

Pastor Nelleke Spiljard gaat hierin voor. Het Taizékoor uit Woudenberg zal voor het eerst optreden en liederen vanuit hun repertoire zingen. De Taizé viering begint om 18.30 uur in de Voorhof. Na de viering is er gelegenheid om met elkaar verder te praten over wat er in de viering naar voren is gekomen en hoe ons dat raakt.

Woensdag 16 januari, film Des Hommes et des Dieux.

Acht Franse monniken leven in harmonie met hun Islamitische dorpsgenoten hoog in de bergen. Het rommelt in de regio en het leger biedt hen bescherming aan tegen een Islamitisch fundamentalistische groepering. De monniken weigeren echter de bescherming aan te nemen. Als ze besluiten om enkele gewonde terroristen te behandelen, worden ze door de autoriteiten onder druk gezet om terug te keren naar Frankrijk. Nabespreking door ds. Dick Steenks

Woensdag 23 januari, Bibliodrama met Corine de Kruijf. Thema 'stilte'.

Alle activiteiten op doordeweekse avonden beginnen om 20.00 uur in de Voorhof. Vanaf 19.30 uur is iedereen welkom voor een kopje koffie en thee. Aan het eind van elke avond wordt een collecte gehouden voor de onkosten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie