Samenwerking gemeente Scherpenzeel en Imkervereniging

20 december 2012 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel en de Imkervereniging Woudenberg/Scherpenzeel hebben op donderdag 20 december het convenant 'bij-vriendelijk handelen' gesloten. Het jaar 2012 is door natuurorganisaties uitgeroepen tot het jaar van de Bij. Bijen hebben het zwaar door vele bedreigingen zoals parasieten (varroamijt), minder drachtplanten -bomen en het gebruik van landbouwgif. Bovendien wordt het leefmilieu steeds minder geschikt voor bijen. De schaalvergroting in de landbouw, verarming van het openbaar groen en particuliere tuinen en een afnemende biodiversiteit verkleinen het leefmilieu voor de bij.

Bij-vriendelijke beplanting

Het convenant houdt in dat de gemeente Scherpenzeel ten aanzien van de soortkeuze en inrichting van plantsoenen, natuurterreinen en bomen rekening zal houden met de belangen van de bijen. Hierover zal de gemeente regelmatig in overleg treden met de Imkervereniging. Met het convenant wil de gemeente Scherpenzeel en de Imkervereniging het belang van de bijen meewegen bij de soortkeuze en inrichting van het groen.

Particuliere tuinen

Ook particulieren kunnen hun steentje bijdragen door de ontgroening en verstening van hun tuin te stoppen. Het is beter tuinen weer te beplanten met bloeiende planten zoals Ereprijs, Gulden roede, Damastbloem, Woltijm, Dopheide, Marjolein, Ezelsoor, Bijenkorfje, Ruig klokje, Lavendel, Knoopkruid en Krokussen. Aanplant van fruitbomen en -struiken is ook nuttig voor de bijen.

Bijen zijn nuttig

Bijen zijn erg nuttig voor mens en natuur. Honingbijen behoren net als hommels en solitaire (wilde) bijen tot de bloembestuivende insecten. Zonder bestuiving zouden we nauwelijks vruchten of groenten hebben. Tevens is voor de zaadvorming (vruchtzetting) bestuiving noodzakelijk. Geen zaden betekent geen nieuwe gewassen. Bij een verdere achteruitgang van de bijenstand kan de voedselproductie in gevaar komen. Noodzakelijke vitaminen en andere belangrijke voedingstoffen kunnen dan in onvoldoende mate beschikbaar zijn voor de mensen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie