Ingezonden: Groenvoorziening

13 juni 2012 om 00:00 Nieuws

Geachte raadsleden van de gemeenteraad en inwoners van Scherpenzeel,

Naar aanleiding van het plan van de nieuwe groenvoorziening moet mij toch iets van het hart.

In 2008 heeft de toenmalige wethouder (De Ridder), een plan bedacht om de groenvoorziening in geheel Scherpenzeel te schouwen en daar waar nodig te vervangen. Dit plan is in 2009 uitgevoerd en afgerond en daarmee was geheel Scherpenzeel voorzien van de juiste beplanting/aarde in alle openbare ruimten.

Tot mijn verbazing komt twee jaar later!! de huidige wethouder (van de Glind) met precies hetzelfde plan. De realisatie van dit plan kost enorm veel geld en zou als doel hebben om op het onderhoud te besparen. Deze besparing gaat dan hoofdzakelijk ten koste van de mensen in de sociale werkvoorziening, die dit onderhoud nu doen. De inwoners van Scherpenzeel weten niet hoe het plan er uitziet, want er zijn geen informatiebijeenkomsten georganiseerd. Deze bijeenkomsten had ik wel verwacht, daar de huidige wethouder hier in 2008 een groot voorstander van was. Volgens mij zullen de besparingen erg tegenvallen want:

- Bij het vorige plan is er al erg veel rekening gehouden met de juiste aanplant in de juiste aarde en onderhoudsarme aanplant.

- Beplanting, die het al 30 jaar goed doet (en dus in de juiste aarde stond) en onderhoudsarm was, is zonder mededogen gerooid en vervangen door twee jonge eikenboompjes. Om de boompjes heen is gras gezaaid. Dit gras zal in het seizoen elke week gemaaid moeten worden. Dit gemaaide gras wordt niet opgevangen, blijft dus achter op het perk en zal met de regen en wind in de putten terecht komen die daardoor verstopt zullen raken. Over onderhouds arm gesproken: dit zal, als dit op nog meer plekken in Scherpenzeel is gebeurd, dus helemaal niets besparen, maar veel geld kosten. Realiteit is dat het gras niet gemaaid wordt en dat het onkruid tegen de klippen op groeit. Besparing betekend voor de wethouder dus: het niet plegen van onderhoud.

- Bij navraag blijkt dat de wethouder bij de aanbesteding de firma, die de werkzaamheden uitvoert, de vrijheid heeft gegeven om de werkzaamheden in zijn eigen volgorde en tempo te verrichten. Voor mij betekent dit dat ik de gehele Kerstperiode 2011 en nog lang daarna tegen een lege modderpoel (voorheen een vol perk met volgroeide struiken) aan heb zitten kijken. Hier heeft de wethouder de kosten-kwaliteitsanalyse absoluut verkeerd ingeschat.

Met bovenstaand relaas wil ik aantonen dat hier, in een tijd van financiële crisis en tekorten op de gemeentelijke begroting, geld wordt uitgegeven aan de verkeerde dingen. Wat is het doel van deze wethouder om een plan, dat twee jaar geleden al is gerealiseerd, opnieuw aan de commissie grondgebied en de gemeenteraad aan te bieden als zijn eigen plan?

Ik wil er van uitgaan dat zowel de commissie grondgebied als de gemeenteraad een 'off-day' hebben gehad toen dit plan door wethouder v.d. Glind werd gepresenteerd en door de commissie/raad is geloodst. Daarom wil ik, met deze brief, de commissie grondgebied en de gemeenteraad weer op scherp zetten en hen vragen om op te komen voor de belangen van hun kiezers. Als er gemeenschapsgeld over is, doe dan de gemeentelijke belastingen naar beneden. Dan komt het weer terug bij de mensen die het opgebracht hebben en er dus recht op hebben.

Geef het in geen geval uit aan een, door de wethouder, gekopieerd plan. Een wethouder die klaarblijkelijk niet in de gaten heeft waar het werkelijk om gaat.

Het gaat hier namelijk om het beheren van (gemeenschaps) geld dat is opgebracht door de inwoners van Scherpenzeel. Het op deze onzinnige wijze uitgeven van dit gemeenschapsgeld vind ik een zeer kwalijke zaak. Met het voor de 2e maal uitdenken (kopiëren) van een plan krijgt deze wethouder bij mij de handen niet op elkaar. Van de politiek heb ik vernomen dat de gemeenteraad niet terug kan komen op een genomen besluit. Toch verwacht ik van diezelfde politiek dat zij deze wethouder verplicht zich te verantwoorden voor deze handelswijze. Mocht dit ook niet tot de mogelijkheden behoren, ga ik er van uit dat deze wethouder (en zijn partij) de rekening bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezing gepresenteerd zal krijgen.

A.M. Verschuur

Scherpenzeel

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie