Lid in de Orde van Oranje Nassau

1 mei 2012 om 00:00 Achtergrond

Mw B.R. Mastebroek

SCHERPENZEEL - Vier Scherpenzelers kregen vrijdag in partycentrum Boschzicht een koninklijke onderscheiding uitgereikt. ,,Heel blij ben ik met alle inwoners van Scherpenzeel, die dag in dag uit vrijwilligerswerk verrichten voor verenigingen, organisaties of familieleden, buren etc. Het is van groot belang voor de sociale samenhang in onze gemeente dat er zoveel mensen zich vrijwillig inspannen”, aldus burgemeester Hans Colijn. De gedecoreerden zijn mevrouw B.R. Mastebroek-Terpstra en de heren A. Mastebroek, G.J.A. Berkhof en A. Jansen. De decoraties werden opgespeld door burgemeester Hans Colijn, nadat zij van ieder persoon uitvoerig de verdiensten had belicht.

Mevrouw Mastebroek (1939) is actief geweest en nog steeds actief op veel terreinen. Burgemeester Colijn noemde onder meer het werk voor de Wandelsportvereniging, de zondagsschool, de Nederlands Hervormde Kerk, de ouderraad van de Glashorst en van het Christelijke Lyceum te Veenendaal. Net als haar man is zij vanaf 1970 tot heden vrijwilliger bij de Achthoek, waar zij vele functies bekleedde. ,, U was wijkouderling, bezoekdame, mede-organisator van de jaarlijkse startzondag, lid van de beroepingscommissie, clubleiding, u gaf be-lijdeniscatechisatie, bracht de bloemen van de kerk weg en verzorgde druk-werk.”

Vanaf 1972 is zij betrokken bij Christelijk-Maatschappelijke vrouwenbeweging Passage. Van 1997 tot 2005 was zij presidente. Vanaf 1973 tot heden is mevrouw Mastebroek ook vrijwilliger bij de Christelijke Bibliotheek. Daarnaast bezorgt zij nog steeds maaltijden voor Tafeltje-Dekje en vervult zij de functie van secretaris bij het Nederlands Bijbelgenootschp. ,,De uitstraling en betekenis die uw jarenlange vrijwilligerswerk voor de Scherpenzeelse samenleving heeft, is een voorbeeld voor veel inwoners”, aldus Colijn. Mevrouw Mastebroek werd op grond van haar verdiensten benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

A. Mastebroek

A. Mastebroek (1939) is van 1966 tot 2000 gewerkt als docent op de Christelijke Technische School in Zeist. Ook buiten schooltijd heeft hij zich ingezet bij buitenschoolse activiteiten. Vanaf 1957 tot enkele jaren geleden was hij bloeddonor. Van wege zijn minder voorkomende bloedgroep werd hij in noodgevallen ook ‘s nachts opgeroepen. Net als zijn vrouw is Mastebroek vanaf 1970 tot hedenvrijwilliger bij de Protestante Gemeente De Achthoek, waar hij een lange lijst van functies bekleedde. Voor Passage en de christelijke bibliotheek verricht hij hand- en spandiensten.

Van 1992 tot 2004 was Mastebroek secretaris en voorzitter van Soli Deo Gloria en van 1994 tot 2004 toeristisch reisbegeleider bij ANWB kampeerreizen. Van 2001 tot 2010 reisleider voor de NCRV afdeling Kampeerreizen. Vanaf 2006 tot heden vrijwilliger bij recreatievereniging Ommelanden.

Naast alle bovengenoemde vrijwillige werkzaamheden verleent hij ook mantelzorg aan ouderen. Het komt regelmatig voor dat u ‘s nachts wordt gebeld door een ouder echtpaar waarvan een persoon ziek geworden is of is gevallen. U bedenkt zich dan geen moment en gaat direct helpen. Colijn: ,,De uitstraling en betekenis die deze indrukwekkende lijst van uw uitgebreide vrijwilligerswerk voor de Scherpenzeelse samenleving heeft, is een voorbeeld voor veel inwoners.”

G.J. Berkhof

G.J. Berkhof (1940) is zijn vrijwilligerswerk in 1960 gestart bij GV Doto, waar hij verschillende bestuursfuncties vervulde, waaronder het voorzitterschap. Naast de verschillende bestuursfuncties was Berkhof ook al ruim 40 jaar trainer en coach van het damesvolleybal team van DOTO. Elke woensdagavond traint hij ongeveer 16 dames.

In 2002 is Berkhof vrijwilliger geworden bij zwembad ‘t Willaer. ,,Omdat u voor bijna elk probleem een passende oplossing weet te bedenken bent u breed inzetbaar”, zegt Colijn. Naast Doto en ‘t Willaer helpt hij ook bij voetbalvereniging Scherpenzeel met allerlei klussen. In 2008 is de voetbalvereniging gestart met diverse verbouwwerkzaamheden van de kantine en de bergingen. U heeft de vereniging veel geld bespaard door als vrijwilliger diverse werkzaamheden uit te voeren. Zelfs voor de aanschaf van het materiaal heeft u onderhandeld met diverse leveranciers. In 2011 is wederom een beroep op u gedaan bij de verbouwing en vernieuwing van de keuken. Geheel vrijwillig en met grote vakbekwaamheid heeft u al deze werkzaamheden voor de voetbalvereniging uitgevoerd. Vanaf 2011 is hij actief betrokken bij Tafeltje Dekje. ,,U bent met uw enthousiasme en grote inzet een voorbeeld voor andere inwoners.”

A. Jansen

A. Jansen (1946) was sinds 1977 als vrijwilliger actief bij postduivenvereniging De Luchtpost als penningmeester. Verder heeft hij veel werk

verricht aan verbetering en onderhoud van het clubgebouw en het organiseren van kaartavonden voor leden en donateurs van postduivenvereniging De Luchtpost. Als concoursleider was Jansen verantwoordelijk voor diverse werkzaamheden rondom de wedstrijden. ,,U heeft deze werkzaamheden ruim 30 jaar verricht”, zegt de burgemeester. ,,U heeft zich als penningmeester en verenigingsman in hart en nieren altijd verantwoordelijk gevoeld voor de taken die u uitvoerde. Uw doel is altijd geweest dat de club goed draaide en dat de leden er zich thuis voelden.”

Na het opheffen van postduivenvereniging De Luchtpost in 2006 werd Jansen lid van Postduivenvereniging De Postduif in Amerongen, waar hij ook in het bestuur trad. ,,U bent nu wederom concoursleider en houdt zich bezig met inkorven, manden laden en klokken in de computer inlezen. Namens de vereniging moest er iemand deelnemen in een regionaal bestuur en ook daartoe was u bereid. Als er iets georganiseerd moet worden bent u altijd van de partij.” ,,Meneer Jansen, al uw vrijwillige werkzaamheden hebt u met veel toewijding en bescheidenheid verricht. U bent een voorbeeld voor anderen”, aldus de burgemeester.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie