Transport kan schoner, groener, zuiniger

20 maart 2012 om 00:00 Achtergrond

Elske van de Fliert is directeur van het bedrijf Zero-e, wat staat voor nul emissie. Oftewel, geen viezigheid meer uit de uitlaat, maar wel genieten van transport. Haar hart blijft nou eenmaal kloppen voor auto’s en motoren, maar dat het allemaal schoner, groener en zuiniger moet, weet ze ook. Daarom adviseert ze graag aan regionale overheden en het Midden- en Kleinbedrijf. Het liefst staat ze voor een groep ‘onwetenden’. Om ze te laten zien dat duurzamer rijden vooral ook LEUK kan zijn.

Hoe belangrijk is duurzame energie voor u?

,,Het moet, zo simpel is het. Willen we in de toekomst nog steeds plezier beleven aan onze transportmiddelen, dan zullen we echt duurzaam moeten denken en handelen. De lucht moet schoner en de brandstof anders, want onze olie raakt een keer op of wordt onbetaalbaar. Gelukkig zijn heel veel mensen zich daar al van bewust. Er zijn bedrijven die hun wagenpark helemaal op de toekomst hebben aangepast. Maar anderen nog niet. Die zou ik graag willen vertellen dat het anders kan, beter en vaak ook goedkoper. Voor elk bedrijf zijn mogelijkheden te bedenken. Dat kan een omslag zijn naar elektrisch rijden of een alternatieve brandstof als groen gas, maar ook de keuze van een NS businesscard voor het personeel kan een mooie oplossing zijn.’’

Hoe kunt u bedrijven zover krijgen dat ze duurzamer willen worden?

,,Ja, dat is dus mijn vak. Het helpt denk ik al dat ik vind dat er een balans moet zijn tussen wat goed is en wat prettig is. Ik begrijp de worsteling. Dat maakt de opdracht voor mij juist zo uitdagend. Ik geniet als ik voor een groep sta met mensen die het allemaal nog niet zo zien zitten. Dan doe ik mijn verhaal en zie iets gebeuren in de groep. Heerlijk is dat. De boodschap komt over. Duurzaam kan namelijk ook heel leuk zijn. Dat je het milieu spaart en het ook nog geld oplevert, is toch puur winst? Goed advies en begeleiding is dan uiteraard welkom. Een manager wil gemak, zekerheid, betrouwbaarheid.

Mijn meest indrukwekkende opdracht? Dat de HTM 135 bussen op aardgas laat rondrijden mede dankzij mijn ondersteuning. En met die kennis help ik nu het het Midden- en Kleinbedrijf.”

Leeft u zelf duurzaam?

,,Voor een bedrijf is het makkelijker om grote aanpassingen te doen dan privé’’, geeft Elske eerlijk toe. ,,Investeringen kun je aftrekken en als je duurzaam inkoopt en de juiste leveranciers benadert, boek je al snel winst. Voor mijn bedrijf gebruik ik een auto die rijdt op bio-ethanol en voor de kortere ritjes heb ik een elektrische scooter. Maar ik pak in mijn vrije tijd ook regelmatig de bus. Bovendien loop ik graag. Toch staat er thuis een tweede auto voor de deur. Dat kan ik jammer vinden, maar mijn man moet grote afstanden afleggen voor zijn werk dus ik begrijp zijn keus. Het gaat erom dat je bewust nadenkt voor je de keuze maakt. Zo doe ik heel bewust mijn boodschappen, waardoor ik zelden iets hoef weg te gooien. Het echte afval scheid ik uiteraard of wordt gerecycled. Zo kan iedereen zijn steentje bijdragen.’’

Wat zou u landelijk willen zien veranderen?

,,Ik heb niet de pretentie dat ik politieke beslissingen kan omzetten. Natuurlijk zou ik het liefst zien dat iedereen groen gaat rijden. Maar dat is (nog) niet realiseerbaar. Het is al heel mooi als elk mens nadenkt voor hij een keuze maakt. Kan het anders? Openbaar vervoer, fiets, lopend, andere brandstof? Maak het jezelf niet onnodig moeilijk als het praktisch niet haalbaar is, als je er op z’n minst maar over nadenkt.

Het is sowieso goed dat we met z’n allen nadenken over het behoud van de wereld en van de medemens. Zelf ben ik vrijwilliger bij de Heygraeff en ik zit in de Adviesraad Wmo. Wie dat kan, zou af en toe om moeten zien naar de medemens. Er is altijd wel iets te bedenken om een ander te helpen. Dus is er een vereniging of stichting die voor haar leden een boeiende workshop over duurzaamheid wil organiseren, nodig me maar uit. Ik kom graag, belangeloos.’’

WOUDENBERG - Elske van de Fliert heeft iets met auto’s. Trouwens ook met motors en vrachtwagens. Dat had ze als kind al en die liefde voor voertuigen is nooit meer weggegaan. Ze haalde haar rijbewijzen, kocht een motor en een auto en genoot van elke kilometer die onder haar door raasde. Tot ze besefte dat als ze er van wil blijven genieten, het wel anders moet. Elske voltooide haar universitaire studie en studeerde af bij DAF op het onderwerp katalysatoren. Haar toekomst werd duidelijk: adviseren over duurzame voertuigen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie