Tekort van drie ton voor RWA/Amfors

21 februari 2012 om 00:00 Achtergrond

Voor mensen die op eigen kracht geen baan kunnen vinden is de sociale werkvoorziening in het leven geroepen. Het Regionaal Werkvoorzieningschap Amersfoort (RWA) is een gemeenschappelijke regeling voor de sociale werkvoorziening waaraan de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Soest en Woudenberg meedoen. Voor de uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) worden veel meer kosten gemaakt, dan de subsidie die het rijk verleent. In de WSW kom je niet zomaar, alle WSW-ers zijn geïndiceerd. Het rijk wil dat er in de toekomst veel minder mensen in de WSW instromen. Op 1 januari 2013 wordt de Wet Werk naar Vermogen (WWnV) ingevoerd waarin dat is vastgelegd. Het is de bedoeling dat er in 2040 nog maar een derde van het huidige aantal mensen in de WSW terechtkomt. Gemeenten voorzien dat er daardoor meer mensen in de bijstand zullen komen. Tegelijkertijd wordt vanaf 2010 tot 2015 de loonkostensubsidie die gemeenten ontvangen voor hun WSW-ers verminderd van 27.000 euro naar 22.050 euro per fulltime werknemer.

WOUDENBERG - De gemeente Woudenberg loopt een risico om van 2012 tot en met 2015 meer dan drie ton te moeten bijbetalen aan de sociale werkvoorziening RWA/Amfors. Op basis van fulltime-banen werkten er in 2011 zo’n 24 Woudenbergers in de sociale werkvoorziening (SW). De rijksbijdrage die Woudenberg ontvangt voor het SW-bedrijf neemt af. De verwachting is dat het negatieve subsidieresultaat van de Amfors Groep de komende jaren verder zal oplopen tot ruim 6 miljoen in 2015. Er wordt nu gewerkt aan een toekomstscenario om de tekorten te beperken. door John Spijkerman

Door het veranderende rijksbeleid koerst het RWA de komende jaren af op miljoenentekorten. Het tekort dat ontstaat moet komen uit de exploitatie van Amfors. Maar als de resultaten van Amfors negatief zijn, moeten de tekorten worden aangevuld met geld uit het eigen vermogen van Amfors. Als het eigen vermogen van Amfors onder de 4,5 miljoen euro daalt, moeten de zes gemeenten in het samenwerkingsverband de helft van de kosten bijdragen. Daalt het eigen vermogen van Amfors onder de 2,5 miljoen euro dan zijn de gemeenten volledig verantwoordelijk voor het subsidietekort. Alleen al voor 2015 wordt rekening gehouden met een tekort van 6 miljoen euro.

Voor Woudenberg zou dit op basis van het aantal Woudenbergse personen dat werkzaam is binnen de sociale werkvoorziening neerkomen op een bijdrage van zo’n 2 procent van het totaal. Afgelopen najaar is de meerjarenbegroting RWA 2012 - 2015 vastgesteld en deze gaat uit van een negatief subsidieresultaat. In de periode 2012 tot en met 2015 zou het voor Woudenberg gaan om een bedrag van 301.060 euro. In 2012 gaat het dan om een bedrag van € 28.620,- in 2013 om € 44.200,- in 2014 is het bedrag opgelopen tot € 107.420,- en in 2015 tot zelfs € 120.820,-.

Om te voorkomen dat de gemeenten opdraaien voor de verliezen, wordt er gewerkt aan een nieuw toekomstscenario voor Amfors. Het onderzoeksbureau BMC heeft een rapport geschreven met daarin uitgewerkt ‘strategische opties’ voor Amfors. De RWA-gemeenten moeten dan gezamenlijk een voorkeurscenario kiezen voor Amfors. De gemeente Woudenberg denkt dat de tekorten verder kunnen worden teruggebracht. Met de uitkomst van het scenario-onderzoek en het businessplan dat momenteel door Amfors wordt opgesteld, moet duidelijk worden welke maatregelen er op korte en lange termijn genomen moeten worden. De gemeentewoordvoerder van Woudenberg vertelt dat het het streven is om een uitgewerkt voorkeursscenario voor de toekomst van RWA/Amfors in april 2012 aan de raad ter besluitvorming voor te kunnen leggen.

AMERSFOORT - Amfors moet in de toekomst de groeiende subsidietekorten van het Regionaal Werkvoorzieningschap Amersfoort (RWA) kunnen dragen, vindt Amforsdirecteur Linde Maas. ,,Mijn doelstelling is om in 2015 voor 6,7 miljoen euro beter te kunnen presteren.’’ Dat bedrag staat gelijk aan de korting op de loonsubsidie die de rijksoverheid doorvoert op de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) voor de gemeenten binnen het RWA. ,,Als er één SW-bedrijf is dat het kan, is het Amfors. Wij hebben goed gemotiveerde medewerkers die bijdragen aan het succes.’’

Het doemscenario dat de RWA-gemeenten waaronder Amersfoort de komende jaren opdraaien voor miljoenentekorten op de sociale werkvoorziening zal zich wat Maas betreft, niet voltrekken. Maar gemakkelijk zal de klus niet worden, realiseert Maas zich. Sinds 2009 draait Amfors met verlies. In 2009 ging het om een bedrag van bijna 1,6 miljoen euro, in 2010 om ruim 500.000 euro en ook voor 2011 verwacht Maas een verlies alhoewel ze nog niet kan aangeven hoe groot dat verlies zal zijn. De belangrijkste oorzaak voor de verliezen ligt volgens Maas in de verlaging van de rijkssubsidie het RWA ontvangt. Amfors moest uit eigen vermogen het tekort van de RWA aanzuiveren ,,Doordat de subsidie aan het RWA moet worden bijgepast draaien we verlies. zonder die bijdrage hadden we met winst gedraaid.’’ Het verlies dat Amfors in 2009 leed, wordt deels veroorzaakt door de reorganisatie die Amfors dat jaar moest doorvoeren. ,,We werden leer- werkbedrijf. Het is dan waarschijnlijk dat je een aantal jaren minder winst draait.’’ Daarnaast worden de bedrijfsresultaten van Amfors negatief beïnvloed door de crisis en de bezuinigingen die worden doorgevoerd. .

Maas relativeert de problemen waarmee Amfors te maken heeft. ,,Er is geen SW-bedrijf in Nederland waar dit niet speelt.’’ In vergelijking met andere SW-bedrijven steekt Amfors er boven uit. ,,In Nederland moeten gemeenten gemiddeld per werknemer 2000 euro bij betalen. Hier staat dat bedrag nog steeds op nul euro. Wij zijn een goed bedrijf met een goede bedrijfsvoering.’’

Maas is bezig met een plan om de subsidietekorten in 2015 het hoofd te bieden. In het afgelopen half jaar hebben alle werkbedrijven binnen Amfors een verbetertraject doorgevoerd en is de efficiency verbeterd. ,,We hebben gekeken hoe we slimmer en anders kunnen werken, met dezelfde mensen meer doen. Die resultaten van de verbetering nemen we als uitgangspunt voor het plan dat we maken. Ik verwacht ook wel weer een reorganisatieplan. Alle medewerkers zullen een extra stapje harder moet lopen.’’ Bij de koers voor de langere termijn gaat het om de vraag wat voor soort bedrijf Amfors voor de RWA-gemeenten moet zijn. Die koers moet nog door de gemeenten worden vastgesteld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie