‘Winnen is voor mij de enige optie’

3 januari 2012 om 00:00 Achtergrond

De Woudenberger trekt de lijn van voorgaande jaargang dit veldritseizoen moeiteloos door. Vorige week boekte hij al zijn elfde seizoenszege. De grootste triomf vierde Van der Haar begin november in Lucca, waar hij voor het tweede jaar op rij beslag legde op de Europese titel. ,,Ik lag eigenlijk in verloren positie en had er al vrede mee dat ik die titel kwijt zou raken. Maar omdat een Fransman ineens het gat naar de Nederlanders op kop dichtreed, kwam alles weer bij elkaar. Ja, dan ga ik in de sprint erop en erover”, lacht Van der Haar, die tevens over beste papieren beschikt om de Wereldbeker, de Superprestige en de GvA-trofee in de wacht te slepen. Met een EK-titel op zak en de kans om daar nog een Nederlandse en een wereldtitel aan toe te voegen is de conclusie dat het crescendo gaat dan ook een understatement. ,,Een jaartje ouder, dus ook een jaartje sterker. Ik heb vooral gemerkt dat mijn conditie uitstekend is, dat is de basis om een heel constant seizoen te kunnen rijden.”

WOUDENBERG - Voor Lars van der Haar betekent de jaarwisseling de start van de belangrijkste maand van zijn seizoen. De regerend Nederlands, Europees en wereldkampioen bij de beloften verdedigt zondag zijn nationale titel in Huijbergen, op zaterdag 28 januari wil hij in het Belgische Koksijde zijn regenboogtrui prolongeren. ,,Winnen is voor mij de enige optie”, stelt de 20-jarige veldrijder. door Edward Doelman

Aanstaande zondag wacht de eerste uitdaging. In Huijbergen gaat Van der Haar als titelfavoriet van start. ,,Zo’n NK is echt een totaal andere wedstrijd. Ineens rijd je niet met zes Nederlanders in een race, maar met vijftig. Dat zijn veel andere rijders, die verrassende dingen kunnen doen. Daarnaast kun je met een lekke band of een valpartij achter een groepje terechtkomen, waardoor het lastig inhalen wordt”, vreest de Woudenberger die over zijn doel helder is: kampioen worden. ,,Winnen is voor mij de enige optie, zowel in Huijbergen als in Koksijde.”

Van der Haar kan indrukwekkende kampioenscijfers overleggen. In de laatste anderhalf jaar legde hij beslag op alle kampioenstricots die uitgereikt werden. ,,Ik denk dat ik steeds meer een kampioensrijder geworden ben. Al doende leer je ook hoe je een race kunt winnen. Nu ik weet hoe dat moet, zou ik wel stom zijn om dan een keer vrede te hebben met een lagere klassering. Ik wil gewoon niets laten liggen. Ook al gaat het om de elfde of de vijftiende plaats, ik sprint er altijd voor. Dat is typisch Lars.”

Die kenmerkende mentaliteit gecombineerd met wat fortuin leverde Van der Haar de EK-titel op. ,, Het grootste verschil met de tijd dat ik nauwelijks wat won, is dat ik koel blijf in mijn hoofd. Als ik vroeger al snel door een valpartij of lekke band achterop raakte, dacht ik meteen: ‘Wat een klotefiets.’ Nu weet ik dat ik rustig moet blijven, moet blijven trappen en ondertussen de koers moet lezen. Als je conditie dan goed is, heb ik altijd kans om te winnen.” Daarbij kan Van der Haar vertrouwen op zijn machtige sprintersbenen. Zijn eindschot leverde de 20-jarige belofte al vele prijzen op. Elke concurrent die met hem naar de finish rijdt, heeft bij voorbaat al een grote psychologische achterstand. ,,Ik ben bij de beloften nog nooit op waarde geklopt. Ik heb nog geen eerlijke sprint om de eerste plaats verloren”, weet Van der Haar.

Gekkenhuis op WK

Hij verwacht dat op het WK in Koksijde de verschillen klein zullen zijn. ,,Tijdens zo’n wedstrijd komt het regelmatig voor dat een niet zo bekende crosser weet te verrassen. Ik verwacht zoiets vooral van de Fransen en de Tsjechen, die zich in alle rust kunnen voorbereiden op die wedstrijd.” Tegelijkertijd rekent Van der Haar op Belgische tegenstand, bijvoorbeeld in de persoon van Wietse Bosmans. Sowieso adoreren Belgen het veldrijden. ,,Ik verwacht een gekkenhuis in Koksijde. Op het WK zullen zo’n 40.000 tot 50.000 toeschouwers langs de kant staan. Dat wordt één groot kabaal.”

De massale belangstelling brengt voor de titelfavoriet extra druk met zich mee. ,,Als ik bij een cross derde word, dan concluderen commentatoren dat ik een slechte koers heb gereden. Wat ze dan niet hebben gezien, is dat ik dan twee lekke banden heb gehad. Die beeldvorming is wel eens vervelend”, geeft Van der Haar toe. ,,Maar als ik zelf weet dat een derde plaats het maximaal haalbare is geweest, dan heb ik daar wel vrede mee.”

Tussen alle wedstrijden en trainingen door probeert Van der Haar in zijn ouderlijk huis in Woudenberg tot rust te komen. ,,In deze tijd ben ik best prikkelbaar. Ook als ik thuis ben, denk ik al na over de volgende wedstrijd. Bijvoorbeeld over welke bandenspanning ik nodig heb en hoe de wedstrijd gaat verlopen. Dat gaat constant door mijn hoofd heen. ‘s Avonds zoek ik daarom bewust mijn eigen kamer op. Even televisie kijken en relaxen.”

Nadenken in welk peloton hij volgend seizoen rijdt, doet Van der Haar nog nauwelijks. Gezien zijn leeftijd valt de 20-jarige veldrijder ook volgend seizoen nog in de categorie beloften, maar het is eveneens denkbaar dat de overstap naar de professionals gemaakt wordt. Sowieso is Van der Haar inmiddels fulltime bezig met crossen. ,,In februari of maart ga ik samen met mijn ploeg de voor- en nadelen van een eventuele overstap op een rijtje zetten. Het is nog helemaal niet zeker, maar de kans is wel groot dat ik volgend seizoen bij de professionals rijd. Daar zou ik dan weer helemaal onderaan de ladder starten, maar laat duidelijk zijn dat ik ook daar de wereldtop wil halen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie