Verordening door nieuwe wet

30 december 2011 om 00:00 Nieuws

WOUDENBERG - De gemeenteraad van Woudenberg heeft de nieuwe verordening tegemoetkoming kinderopvang vastgesteld. Deze verordening regelt wie recht heeft op een tegemoetkoming in de kinderopvang en hoe de hoogte van deze tegemoetkoming wordt bepaald.

Op grond van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen is de gemeente verplicht om regelgeving op te stellen over een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang. De voormalige verordening van 2005 moest worden gewijzigd vanwege wetswijzigingen en een ontstane leemte voor een tegemoetkoming kinderopvang op basis van een Sociaal Medische Indicatie (SMI).

Niet alleen werkende ouders kunnen een beroep doen op de wet Kinderopvang. Ook bijvoorbeeld studenten en uitkeringsgerechtigden kunnen een vergoeding aanvragen bij de gemeente voor een deel van de kosten die zij maken voor kinderopvang. Los van de doelgroepen die in de wet zijn beschreven, kan elke gemeente ook zelf bepalen welke groepen nog meer voor een tegemoetkoming in aanmerking kunnen komen. Zo hebben ook mensen met een Sociaal Medische Indicatie (SMI) met de verordening mogelijkheden om een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang aan te vragen.

De werkwijze voor het aanvragen van een vergoeding op basis van een SMI-indicatie is ook aangepast. De aanvragen worden voortaan behandeld door het Centrum van Jeugd en Gezin (CJG). Binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin werken alle organisaties die met de Woudenbergse jeugd te maken hebben met elkaar samen. Daardoor kan het CJG kijken naar de totale gezinssituatie en bekijken welke ondersteuning er in het gezin nodig is. Een kinderopvangplaats kan hier onderdeel vanuit maken. Maar wordt nooit als enig instrument ingezet.

De verordening tegemoetkoming kinderopvang gemeente Woudenberg is digitaal beschikbaar op www.woudenberg.eu

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie