Gemeenteraad Woudenberg stelt beleidsnota Wet Oké vast

30 december 2011 om 00:00 Nieuws

WOUDENBERG - De gemeenteraad van Woudenberg heeft op donderdag 22 december de beleidsnota Wet Oké vastgesteld. Deze nota beschrijft een beleidskader voor het uitvoeren van de Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (Wet Oké). De gemeente heeft de opdracht deze wet uit te voeren.

Vanaf augustus 2010 is de Wet Oké van kracht. De wet versterkt de gemeentelijke regiefunctie en geeft de gemeente de opdracht om zorg te dragen voor jonge kinderen in peuterspeelzalen en kindercentra door een veilige en stimulerende omgeving te creëren.

Het oorspronkelijke doel van de wet Oké was volledige harmonisatie van de voorschoolse voorzieningen. Dit is echter niet gelukt en daardoor zijn gemeente, peuterspeelzalen en kinderopvang vrij om te bepalen hoe op lokaal niveau inhoud wordt gegeven aan de harmonisatie. De gemeente Woudenberg en haar partners hebben samen de visie om op de lange termijn te komen tot integrale kindcentra. De gemeente stimuleert en ondersteunt de basisscholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen hierbij, maar legt dit niet van bovenaf op.

Een van de middelen om achterstanden tegen te gaan is om kinderen met een achterstand een extra educatietraject (voorschoolse educatie) aan te bieden op een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf. Deze educatietrajecten hebben als doel om mogelijke onderwijsachterstanden op de basisschool te voorkomen. Binnen de nota is besloten om op zowel de peuterspeelzalen als de kinderdagverblijven te gaan werken met een programma voor voorschoolse educatie (VVE). Voor een beperkt aantal peuters met een groter risico op een ontwikkelingsachterstand worden er speciale VVE plaatsen binnen de peuterspeelzalen gecreëerd. Deze doelgroeppeuters kunnen vier dagdelen per week VVE volgen. De ouderbijdrage voor deze kinderen wordt verlaagd tot de meest minimale ouderbijdrage kinderopvang. Op deze manier wordt het voor de kinderen en hun ouders (financieel) zo laagdrempelig mogelijk gemaakt. Het consultatiebureau verzorgt voor de doelgroeppeuters de toeleiding naar de VVE-plaatsen op de peuterspeelzalen.

Naast de educatietrajecten wordt de gemeente verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving op de kwaliteit van de peuterspeelzalen en VVE. De gemeente was voorheen al verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving bij de kinderopvanglocaties, maar daar komen nu de peuterspeelzalen bij.

De nota is digitaal beschikbaar op www.woudenberg.eu.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie