Jongeren komen gemakkelijk aan drank

29 december 2011 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL/WOUDENBERG - Het blijkt dat dat jongeren in alle negen FrisValley gemeenten anno 2011 eenvoudig aan alcohol kunnen komen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleerde in 2011 steekproefsgewijs bij hot spots in alle negen FrisValley gemeenten. De 141 controles op naleving van de leeftijdsgrenzen, resulteerden in 11 maatregelen: acht boetes en drie waarschuwingen. De hoogte van de boetes varieert van 900 tot 3600 euro. NVWA controleerde supermarkten, slijterijen, horeca en evenementen.

Onderzoek dit jaar met onder meer mystery shoppers, uitgevoerd door STAP, in opdracht van FrisValley laat eenzelfde beeld zien. Jongeren onder de 16 jaar komen in horeca, supermarkten en tijdens evenementen eenvoudig aan alcohol. Alcohol is schadelijk voor jongeren, zeker voor kinderen onder de 16 jaar. Het schaadt de ontwikkeling van de hersenen met teruglopende leerprestaties als gevolg; leidt tot onveilig gedrag voor de jongeren en hun omgeving en vroeg beginnen met alcohol vergroot de kans op verslaving op latere leeftijd.

Een nieuwe Drank- en Horecawet verplaatst de verantwoordelijk voor het toezicht op de wet van NVWA naar de gemeenten. Het grote voordeel is dat gemeenten lokale ondernemers kennen en meer zicht hebben op waar extra controle noodzakelijk is. Frans van Zoest, projectleider FrisValley: ,,De cijfers zijn echt alarmerend. We willen als gemeenten zo snel mogelijk gezamenlijk met de nieuwe wet aan de slag.''

De huidige Drank- en Horecawet dateert van 1 november 2000 en is aangepast op basis van nieuwe maatschappelijke inzichten, ontwikkelingen en politieke wensen. De verwachting is dat de nieuwe wet op 1 juli 2012 in werking treedt, na goedkeuring door de Eerste Kamer. In Scherpenzeel werden in 2011 5 controles uitgevoerd, in Renswoude 3 en in Woudenberg 1.

FrisValley is het alcoholmatigingsproject van Regio FoodValley. Het project richt zich op het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren. De focus ligt op de omgeving waarin jongeren zich begeven, thuis, op school, bij het uitgaan en het sporten. Door het creëren van een alcoholvrije en alcoholbewuste omgeving daalt het alcoholgebruik onder jongeren. Deelnemende gemeenten zijn Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal, Wageningen en Woudenberg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie