‘Dementie is een groeiend probleem’

3 januari 2012 om 00:00 Achtergrond

Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Nederland telt meer dan 200 Alzheimer Cafés. In Woudenberg wordt iedere tweede woensdag van de maand een Alzheimer Café gehouden. Iedere avond staat een onderwerp centraal. Op die avond wordt een gastspreker uitgenodigd, die door één van de twee vrijwillige gespreksleiders geïnterviewd wordt. Annie Scherstra is zo’n gespreksleider. Zij heeft jarenlang bij Alzheimer Nederland gewerkt, waardoor de materie voor haar niet vreemd is. De andere gespreksleider is Gwen van Eijden. Vanuit haar werk als casemanager was Van Eijden al aanwezig op de avonden. Vrijwilliger worden was een logische volgende stap. Het is een bijzondere avond, want de dames treden samen op.

Alzheimercafé blikt terug op afgelopen jaar WOUDENBERG/SCHERPENZEEL - Woensdag 14 december werd het laatste Alzheimer Café van dit jaar gehouden in Activiteitencentrum De Schans in Woudenberg. Een mooi moment om stil te staan bij deze avond en een terugblik op het afgelopen jaar te geven.

door Joke van der Heide

Ervaringen uitwisselen

Vanaf 19.00 uur druppelen de gasten binnen. Bij beide uitgangen van het gebouw staan vrijwilligers om de bezoekers op te vangen en hen te begeleiden naar de ruimte, waar het Alzheimer Café gehouden wordt. Iedereen wordt hartelijk ontvangen. De sfeer is gezellig en huiselijk. De entree is gratis. Bij binnenkomst krijgen de gasten een kopje koffie of thee met iets lekkers aangeboden. Er is veel belangstelling voor dit onderwerp. De avonden hebben een vast patroon. Het eerste half uur wordteen interview gehouden. Dan is het tijd voor pauze met een hapje en een drankje. Tijdens het informele tweede half uur kunnen er vragen worden gesteld. Gastspreker Van Eijden geeft duidelijke informatie over wat casemanagement is, voor wie het is en hoe je het kan aanvragen. Van Eijden: ,,Dementie is een groeiend probleem. Het doel van de casemanager is om te realiseren dat mensen zo lang en veilig mogelijk thuis kunnen wonen en dat er passende zorg komt. Er zijn geen kosten verbonden aan inschakeling van de casemanager. Iedereen, die een ‘niet-pluis’ gevoel heeft, kan een mogelijke patiënt aanmelden.’’

Met Annie Scherstra en Ernie de Wildt, ouderenwerker in Scherpenzeel en Woudenberg en tevens voorzitter, blikken wij terug op het jaar 2011. Zij vertellen dat het aantal bezoekers terugloopt. In de eerste jaren waren het 50 bezoekers per avond. Dit jaar zijn het er gemiddeld 20. Scherstra: ,,Er is ieder jaar een zelfde cyclus voor wat betreft de onderwerpen. En dat is ook meteen de valkuil. Deze cyclus is nodig voor nieuwe mensen, maar de bestaande bezoekers komen daarom niet iedere keer.’’ De Wildt voegt toe: ,,Het aantal bezoekers is voor ons geen doel op zich, alleen weten wij hoe positief mensen het vinden als ze eenmaal over de hoge drempel gestapt zijn en wel komen. Het is moeilijk om de mensen te bereiken. Alzheimer zit in de taboesfeer. Gelukkig kom ik als ouderenwerker bij de mensen thuis en kan ik ze over de avonden vertellen. Datzelfde doet de casemanager. Ik merk dat dit helpt en het aantal bezoekers weer iets toeneemt. Kijk vandaag maar.’’ Beide dames hebben een voorkeur voor gevoelsonderwerpen. Zij vertellen dat er dan iets gebeurt in de zaal, bijvoorbeeld een patiënt die beseft dat zij niet uniek is. Dat zij lotgenoten heeft.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie