Lezing over innen van rekeningen

7 december 2010 om 00:00 Nieuws

Marfred de Leeuw behoort met zijn 30 jaar tot de jongste ondernemers van Woudenberg. De Ondernemingsbijeenkomst die hij op 30 november organiseerde, was niet slechts bedoeld voor zijn eigen cliënten. In zijn welkomstwoord gaf De Leeuw een korte impressie van het actuele economische beeld in de regio. ,,Er zijn weliswaar tekenen van herstel, maar belangrijke bedrijfstakken als de bouw, de zakelijke dienstverlening en de detailhandel lijden nog altijd onder de recessie”, aldus De Leeuw die ook stil stond bij enkele fiscale wijzigingen waarmee ondernemend Nederland in 2011 te maken krijgt.

Ondernemers praten bij over de crisis WOUDENBERG - De agenda van de Ondernemersbijeenkomst die onlangs werd gehouden, was voor de regionale ondernemers kennelijk aantrekkelijk, want niet minder dan 55 bezoekers waren op de uitnodiging van Vallei Accountants ingegaan. De vraag hoe in de actuele economische omstandigheden om te gaan met wanbetalers en het benutten van eenvoudige, elektronische hulpmiddelen in de financiële administratie spraken het meest tot de verbeelding.

door Hans Groot

In tijden van economische teruggang zien ondernemers zich in toenemende mate geconfronteerd met het niet tijdig, of zelfs helemaal niet, betaald krijgen van hun rekeningen. Het gevolg hiervan is dat ook de eigen liquiditeitspositie onder druk komt te staan. Met zijn inleiding “Debiteurenbeheer & Incassobeleid in tijden van crisis” stond mr. Rutger Schouten (specialist ondernemingsrecht) stil bij de keuzes die een ondernemer in zijn ogen kan (of eigenlijk moet) maken wanneer een debiteur in gebreke blijft. “De regierol is belangrijk. Wanneer een afnemer de rekening niet binnen de afgesproken betalingstermijn voldoet, maak dan niet de fout om “het even aan te zien”, maar neem direct contact met hem op. Probeer te achterhalen of jouw rekening gevaar loopt. Maak concrete afspraken over de betaling en bevestig deze omgaand. Leg ook vooral vast welke acties je wanneer hebt ondernomen. Zorg dus voor dossiervorming. Wanneer ook nieuwe afspraken niet worden nagekomen, schroom dan niet om juridische stappen te zetten. Vergelijk het maar met een nest met jonge vogeltjes. Wanneer de moeder met voedsel komt aanvliegen, dan gaat de worm het eerste naar het jong dat zijn snavel het verst open zet”, aldus Schouten die met dit advies gemakshalve voorbij ging aan de invloed die juridische stappen hebben op de relatie met de klant.

Administreren

Ondernemers ondernemen liever dan dat zij administreren. Daar speelde René Schneider op in toen hij liet zien dat met hulpmiddelen als een scanapparaat en e-mail eenvoudig, snel en effectief inzicht in de eigen administratie kan worden verkregen. Het was een “eye opener” voor Ruud Minderaa van Natuurlijk Dierenwelzijn. ,,Als kleine ondernemer doe ik nu vaak ’s avonds mijn administratie. Hier wil ik absoluut meer van weten. Ik ga zeker een afspraak maken”, aldus Minderaa.

Dat “netwerken werkt”, werd tijdens de afsluitende ondernemersborrel bevestigd toen diverse visitekaartjes van eigenaar wisselden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie