Tentoonstelling Zang & Kleur

30 november 2010 om 00:00 Nieuws

Voordat wethouder Jan Schreuder met de meest traditionele handeling, namelijk het doorknippen van een lint, de tentoonstelling opende, stond hij stil bij het belang van Zang & Kleur. ,,Aan alles kan je zien dat jullie plezier hebben van je hobby. Dat is belangrijk, want tevreden mensen functioneren het beste in de samenleving”, zei Schreuder. Hij bracht namens het gemeentebestuur ook de waardering over voor de kennisoverdracht richting schooljeugd door de leden van de vereniging. ,,En de kosten zullen niet snel een bezwaar zijn, want voor € 13,50 per jaar contributie krijgt jeugd heel veel terug. Ik kan jongeren alleen maar het advies geven om lid van jullie vereniging te worden”, aldus de wethouder.

Wethouder Schreuder: ‘Het plezier is te zien’ WOUDENBERG - De tentoonstelling van resultaten van het afgelopen broedseizoen is voor de leden van de Woudenbergse vogelvereniging Zang en Kleur altijd het hoogtepunt van het jaar. Dit weekend beoordeelden vijf keurmeesters van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers 243 vogels op kenmerken als bevedering, kleurregelmaat, houding en formaat. Anton de Koning uit Scherpenzeel won met zijn Bruinrugekstertjes een eerste prijs. ,,Ik heb mijn vogels dus niet voor niets gedoucht”, aldus De Koning.

door Hans Groot

Het begrip ‘vreemde vogel’ kreeg de afgelopen dagen voor buitenstaanders een heel nieuwe dimensie, want de Gordelgrasvink en de Roodsnavelspitsstaart Amadine komen niet in iedere tuin of huiskamer voor. De merel die aan de rand van de vijver zichzelf baddert, is niet nieuw. Maar dat een vogelliefhebber zijn Bruinrugekstertjes onder de plantenspuit zet, weer wel. Niet voor De Koning, die verklaart: ,,Keurmeesters letten ook op de glans van de veren. Door ze te besproeien gaan vogels zichzelf poetsen, waardoor hun veren gaan glanzen. Het is eigenlijk een heel eenvoudig foefje waarmee je extra punten scoort”, aldus de eerste prijswinnaar “stellen” 2010. Ringencommissaris Hans Dorst werd kampioen Grasparkieten en verdiende in de categorie ‘Overige Kromsnavels’ een eerste prijs met zijn Lutino Valkparkiet. In zijn professioneel ogende buitenvolière is hij in zijn element. ,,Het volgen van paargedrag en het schouwen van eitjes is belangrijk binnen deze hobby waarin ik helemaal kan opgaan. Soms zegt mijn vrouw ‘Ga jij maar even op je eiland zitten’. In die volière kom ik tot rust ”, aldus Dorst.

Jeugd

Kampioen bij de jeugd werd de 15-jarige Leen Achterberg uit Woudenberg. Zijn postuurkanarie kreeg van de keurmeester maar liefst 90 punten. Waarom Leen zo veel plezier aan zijn hobby beleeft? ,,Het is leuk om ieder jaar nieuwe jongen te krijgen waarmee ik probeer om nog meer punten te krijgen dan vorig jaar”, aldus de winnaar. Voor Dorst is de groei van de jeugdafdeling een uitdaging. ,,Wij proberen om kinderen enthousiast te maken door ze te helpen met kennisoverdracht. Dat doen wij door het jeugdlid aan een ‘oude rot’ te koppelen. Uit eigen ervaring weet ik dat dit uitstekend werkt”, aldus Dorst die met een tevreden gevoel terugkijkt op de vogelshow 2010.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie