Van der Haar is Europa’s beste

9 november 2010 om 00:00 Sport

De wedstrijd kende voor de kersverse Europees kampioen een ideaal verloop. Vanaf de start reed de 19-jarige coureur van het Rabobank-Giant Offroad-team eigenlijk constant bij de eerste drie. ,,Ik was erg nerveus bij de start, want het eerste obstakel in het parcours was een steile trap. Het hele peloton dendert dan met ongeveer 50 kilometer per uur daar naartoe, dus dat zou dringen worden”, blikt Van der Haar terug. Hij had de luxe dat hij vanaf de eerste startrij mocht beginnen. Die positie mocht hij claimen op basis van goede prestaties die hij al in het nog prille seizoen had geleverd. Zo schreef hij ruim een week geleden de Superprestige-wedstrijd in Zonhoven op zijn naam en werd hij derde in de Koppenberg-cross.

Veldrijder pakt de EK-titel in Frankfurt WOUDENBERG - Lars van der Haar heeft zondagmiddag in het Duitse Frankfurt de Europese titel bij de beloften voor zich opgeëist. De veldrijder uit Woudenberg klopte in een ‘sprint-à-deux’ de Italiaan Elia Silvestri. ,,Het is een beetje onwerkelijk, maar wel ontzettend gaaf”, vertelt een verwonderde Van der Haar enkele uren na zijn triomf.

door Edward Doelman

Toen Van der Haar zondag in Frankfurt voor de eerste keer de trap bedwongen had, reed hij gelijk derde. Samen met de Italiaan Silvestri en Arnaud Grand uit Zwitserland bepaalde de Woudenberger het koersverloop. ,,De afgelopen weken heb ik ontzettend veel geleerd, ik weet nu wat het is om finales te rijden. Wanneer je op de tweede positie rijdt, kun je de koers het beste controleren”, legt hij uit. Naarmate de veldrit vorderde moest de Zwitser passen. Verder probeerde de Italiaan Van der Haar op alle mogelijke manieren kwijt te spelen. ,,Die Italiaan had vieze trucjes. Hij probeerde bijvoorbeeld op de trap mij uit mijn evenwicht te brengen door plotseling in te houden.”

Sms’jes

Van der Haar reed echter attent en omdat geen van beiden met een demarrage de wedstrijd kon beslissen, draaide de climax van het EK uit op een sprint. ,,Ik kan vertrouwen op een goede sprint. In de laatste bocht naar de finish slipte die Italiaan even weg en daar kon ik maximaal van profiteren”, aldus Van der Haar. Zijn ouders en zus Renske waren getuige van de grootste zege uit zijn loopbaan tot nu toe. ,,Ik kreeg pas vrijdag en zaterdag het gevoel dat ik zou kunnen winnen, daarvoor voelde ik mij erg vermoeid vanwege de wedstrijden van de afgelopen weken. Ik kreeg echter van Lars Boom en Gerben de Knegt hele motiverende sms’jes en zag dat het parcours mij wel lag. Daardoor ging ik erin geloven. Dit is een beetje onwerkelijk, maar wel ontzettend gaaf.”

Ondanks het winnen van deze hoofdprijs is een groot feest niet aan de orde. ,,Dit is hartstikke mooi en ik zal er natuurlijk best eentje op drinken, maar ik zit midden in het seizoen. De volgende wedstrijden komen er alweer aan”, legt Lars van der Haar uit. Ondanks dat zijn seizoen met de EK-titel al meer dan geslaagd is, wil hij meer. Doel is om dit seizoen zo vaak mogelijk in de top-3 te eindigen. ,,Verder worden het NK en de WK komende winter nog gereden. Dat zijn óók leuke wedstrijden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie