Afbeelding
Sven Standhart

Provincie zet gemeente Woudenberg onder verscherpt toezicht

17 december 2020 om 15:11 Politiek

WOUDENBERG De provincie Utrecht plaatst de gemeente Woudenberg in 2021 onder het verscherpte preventieve toezicht. Dat betekent dat Woudenberg de ‘begroting’ voor 2021-2024 niet sluitend heeft en voor bepaalde uitgaven voortaan toestemming moet vragen aan de provincie. De gemeente Woudenberg erkent een gat te hebben van minimaal 899.000 euro en bereidt een grote bezuinigingsronde voor.

Van de 26 gemeenten in Utrecht zijn de gemeenten Montfoort en Woudenberg hier niet in geslaagd. ,,De laatste jaren zijn de uitgaven voor de jeugdzorg en de WMO fors gestegen voor gemeenten. Doordat de gemeenten hiervoor geen extra inkomsten krijgen, is het voor hen steeds moeilijker geworden om het totale financieel plaatje op orde te krijgen”, aldus gedeputeerde Robert Strijk. ,,We begrijpen van diverse gemeenten dat zij hun financiële toekomst somber inzien met de uitdagingen die hen nog te wachten staan. We maken ons dan ook echt zorgen.“

De provincie heeft na overleg met het Woudenbergse college en de gemeenteraad besloten om Woudenberg onder verscherpt toezicht te stellen. Afgesproken is onder meer dat de gemeente met een herstelplan moet komen waarin zij aangeeft welke maatregelen zij neemt om de begroting alsnog sluitend te krijgen. 

Wethouder Anita Vlam (financiën) van de gemeente Woudenberg stelt dat de meerjarenbegroting van Woudenberg een tekort laat zien van 899.000 euro, dat kan oplopen tot 949.000 euro. ,,We presenteren een uiterst realistische begroting. Wij willen hiermee een krachtig signaal afgeven richting provincie en Rijk dat de financiële problematiek bij gemeenten groot is. De afgelopen jaren is al fors bezuinigd. Desondanks blijft er een gat over van minimaal 899.000 euro. Dit heeft vooral te maken met het feit dat er geen zicht is op structureel meer geld vanuit het Rijk om de alsmaar stijgende zorgkosten van de gemeente te bekostigen.”

De gemeente Woudenberg heeft volgens Vlam een herstelplan opgezet om de inkomsten en uitgaven meer in balans te brengen. Zo is de gemeente afgelopen maand gestart met de Woudenbergse bezuinigingsdialoog, waarbij zij in gesprek met de samenleving de beschikbare middelen binnen het sociaal domein willen verdelen. In afwachting van deze bezuinigingsvoorstellen is de begroting niet sluitend. Daarnaast is de transformatieopgave onderdeel van de bezuinigingsdialoog: zorg dichterbij, beter, goedkoper en met meer eigen verantwoordelijkheid voor inwoners organiseren. De bezuinigingsdialoog bevat een bezuinigingsopgave van 720.000 euro vanaf 2022, oplopend naar 1,5 miljoen euro in 2024.

Ook wordt er bezuinigd op de dienstverlening en bedrijfsvoering van de gemeente: vanaf 2022 wordt er 35.000 euro bezuinigd, oplopend tot 100.000 euro in 2024. Verder heeft de gemeentelijke organisatie de opdracht gekregen om bij de kadernota 2022 te komen met maatregelen op de programma’s 2 t/m 4 over wonen en leefomgeving voor de jaren vanaf 2022. Daarnaast is de OZB verhoogd met 8,6% en de toeristenbelasting met 18%, hiermee wordt het tekort van 899.000 euro al verminderd.

,,Deze maatregelen grijpen in op de Woudenbergse samenleving’’, erkent wethouder Vlam. ,,Er is structureel meer geld nodig. Nog meer bezuinigen heeft op de lange termijn grote gevolgen voor onze basisvoorzieningen. Inwoners, ondernemers en organisaties worden daar dan nog meer de dupe van. Als gemeente zijn wij een vangnet voor onze inwoners en dat willen we blijven. Daarom blijven we druk uitoefenen op het Rijk voor meer geld voor gemeenten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie