Het gastconcert van de Marinierskapel kon nog wel doorgaan.
Het gastconcert van de Marinierskapel kon nog wel doorgaan. Hannie van de Veen

Fidelio mist jubileumfeest

22 juli 2020 om 07:56 Muziek

WOUDENBERG In 2020 wilde Fidelio het 125-jarig bestaan uitgebreid vieren. De jubileumcommissie, Annelies Baaijens, Pico Eweg, Gerlinde van Raai, Harmke van der Vinne en Joost Zitzmann, had veel werk verzet om een prachtig en afwisselend jubileumprogramma samen te stellen met verschillende concerten, activiteiten, een reünie en een receptie.

Helaas gooide het coronavirus roet in het eten waardoor bijna alle activiteiten rondom het jubileum gecanceld moesten worden. Het openingsconcert van het jubileumjaar op 25 januari, waarbij alle orkesten samen 'de Fideliootjes' speelden, ging wel door. Ook de reünie op 15 februari waarbij leden en oud-leden samen musiceerden onder leiding van eredirigent Cor Pronk en de slagwerkers onder leiding van Kelvin Huiberts kon gelukkig doorgaan. Onder het genot van een hapje, drinken of een Chinese rijsttafel ontmoetten mensen elkaar en werden herinneringen opgehaald.

Het coronavirus naderde ons land, maar er waren nog geen lockdownmaatregelen. Daardoor konden de officiële receptie op 5 maart en het concert met de 75 jaar bestaande Marinierskapel van de Koninklijke Marine nog doorgaan. In de Oudheidkamer van Stichting Oud Woudenberg werd in ouderwetse kledij en onder leiding van Cor Pronk met een concertje de expositie over 125 jaar Fidelio geopend. Stichting Oud Woudenberg wijdde ook een 'Klapperman' aan Fidelio.

Doordat het Cultuurhuis sloot was de expositie echter niet te bewonderen. Daarna moesten alle feestelijkheden gestaakt worden. Ook de Blazersklas op de Olijfboom ging niet door, maar wordt misschien een jaar uitgesteld. Het Bevrijdingsconcert 'We'll meet again' dat Fidelio op 5 mei zou geven in het kader van 75 jaar bevrijding moest afgelast worden.

De coronamaatregelen maakten zelfs de gewone repetities onmogelijk. Er werd bekend dat kleine vochtdruppels uit instrumenten of van zingende mensen mogelijk het virus sneller zouden verspreiden. De 1,5 meter-maatschappij met afstand houden en mondkapjes dragen deed zijn intrede en dat was funest voor Fidelio.

Fidelio heeft vlak voor de zomervakantie dankzij de versoepelingen van de maatregelen nog vier weken kunnen repeteren, maar kan niet voorspellen hoe het in het nieuwe repetitiejaar zal gaan. Er is veel overleg met de gemeente en met KNMO omdat die eindverantwoordelijk zijn. Keer op keer moeten plannen eerst ingediend en goedgekeurd worden voor er iets gedaan kan worden. Vooral blazers en koren leveren risico op voor andere aanwezigen in een ruimte.

Voorzitter Gert van Dijk: ,,Als bestuur willen we onze leden, die tenslotte contributie betalen om te kunnen musiceren, graag iets bieden maar dat is alleen mogelijk als het echt veilig kan. De leerlingen en de slagwerkers oefenen nu op 1,5 meter afstand, er zijn desinfectiemiddelen en toiletten mogen niet gebruikt worden. Sommige docenten aarzelen nog. Het hele orkest telt echter 60 man. Dat is ingewikkeld om te organiseren omdat de maatregelen voortdurend veranderen. We laten het orkest nu in gedeelten oefenen, maar dat is natuurlijk behelpen. Een geschikte grote ruimte om op dinsdagavond te oefenen hebben we nog niet gevonden. We overleggen met de bridgeclub of er tijdelijk geruild kan worden, maar denken ook aan de Woudenbergse kerkgebouwen. Het zal veel werk zijn om voor elke repetitie elders noodgedwongen het zware slagwerk te verplaatsen. De meeste oudere leden wachten voor de zekerheid tot na de vakantie, sommige oud-leden komen juist weer terug. We doen wat we kunnen. Het is hoopvol dat er weer wat mogelijk is maar we weten niet waarvoor we oefenen.''

Hij gaat verder: ,,Ook de dirigent is er blij mee, maar kan nergens naar toe werken. Het sponsorblazen op 16 en 17 oktober gaat niet door en levert dus niets op. De afsluiting van het jubileumjaar, het grote jubileumconcert met Pia Douwes als soliste, gaat 21 november niet door. Of er activiteiten verplaatst kunnen worden naar volgend jaar is nog onzeker. We hopen op mogelijkheden. Het is jammer van alle onkosten die gemaakt zijn en voor alle sponsoren, zoals hoofdsponsor Wilda, die ons steunen. Deze financiële aderlating door corona wordt als natuurramp gezien en krijgen we niet vergoed. Activiteiten organiseren is daardoor nu financieel nauwelijks mogelijk.''

,,Het is voor Fidelio koffiedik kijken wat er in het nieuwe repetitiejaar in september wel en niet kan. Buitenconcerten zijn wel mogelijk, maar misschien zijn in beperkte vorm ook leerlingenconcerten en de Volkskerstzang een optie. Saxofoondocent Emile van der Peet wordt dirigent van de leerlingenorkesten. Met de jubileumcommissie wordt besproken hoe het jubileum verder vorm kan krijgen. Misschien is in 2021 een 5 mei-concert in kleinere vorm en met minder publiek mogelijk. Er is geregeld overleg met de Camp."

Open Avond in januari
expositie in de Oudheidkamer
Eredirigent Cor Pronk dirigeert Fideliomuzikanten in ouderwetse kledij
Vertrekkend dirigente van de leerlingenorkesten Gonda van Dijk tijdens het Openingsconcert
Dirigent Michiel van Vliet
Leden en oud-leden van de slagwerkgroep spelen o.l.v. Kelvin Huiberts
Leden en oud-leden musiceren tijdens de reünie in de Camp o.l.v. Cor Pronk
Pieter de Kruif feliciteert voorzitter Gert van Dijk tijdens de receptie
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie