Afbeelding
Huizenmarkt

Huizenmarkt regio Utrecht voelt impact coronavirus

2 juli 2020 om 15:35 Partnercontent

Het coronavirus zorgt ervoor dat er in het hele land onzekerheid heerst. In Utrecht wordt al gezien dat de coronacrisis invloed heeft op de huizenmarkt. Steeds meer mensen wachten nog even met de aankoop of verkoop van een woning. De markt staat zwaar onder druk, waardoor het zomaar kan zijn dat de huizenprijzen eindelijk gaan dalen.

Serieuze huizenzoekers blijven kijken en kopen
Tot nu toe zijn het voornamelijk de oriënterende huizenzoekers die afhaken. Hierdoor neemt het aantal bezichtigingen in het hele land af. Huizenzoekers geven aan nog even te wachten met de aanschaf van een nieuwe woning omdat door het coronavirus de economische gevolgen nog niet goed te overzien zijn. Wel blijft er vraag bestaan onder potentiële huizenkopers met serieuze plannen. Deze huizenkopers zien hun kans schoon. De markt is immers nog steeds oververhit en de hypotheekrente zeer laag. Hoe lang dit nog zo gaat blijven is ook niet duidelijk, al is de verwachting dat de hypotheekrente voorlopig laag blijft door de maatregelen van de Europese Centrale Bank. Er is een toename van het aantal verkoopopdrachten te zien. Verkopers willen namelijk nog snel profiteren van de explosieve toename van de huizenprijzen.

Digitaal bezichtigen
Verschillende makelaars testen momenteel met bezichtigen op afstand om fysiek huisbezoek te vermijden. In plaats van een fysieke afspraak kan er bijvoorbeeld een videochat-afspraak ingepland worden via Whatsapp, Facebook Messenger of Facetime. Net als bij een normale bezichtiging loopt de makelaar dan door de woning, alleen met de telefoon in de hand. De potentiële koper kan zo al een goede indruk krijgen van de woning en alles op het gemak bekijken. De verkoper vertelt alle noemenswaardige zaken en beantwoordt vragen. Ook wordt er soms een 'open huis' gepresenteerd via livepresentaties op Facebook, die voor iedereen te volgen zijn. Er is zelfs een woning daadwerkelijk gekocht door een van de kijkers, wel onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring.

Bieden en afwikkeling op afstand
Ook de rest van het proces werkt steeds meer op afstand. Potentiële kopers kunnen alle informatie die van belang is digitaal inzien voordat een bod wordt uitgebracht. Vervolgens gaan de onderhandelingen telefonisch. Ook het ondertekenen van de koopovereenkomst kan digitaal om fysiek contact tot een minimum te beperken. Het is nog steeds mogelijk om fysiek te bezichtigen zolang Nederland niet in lockdown zit, afhankelijk van de wensen van de verkoper en koper. Wel wordt erop aangedrongen om in alle gevallen met zo weinig mogelijk mensen tegelijkertijd in een woning aanwezig te zijn en de voorgeschreven afstand te bewaren. Na aanschaf van een woning kan de koper online verzekeringen zoals de inboedelverzekering vergelijken en direct de nodige verzekeringen afsluiten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie