Afbeelding
Stalbranden

Stalbranden nog steeds groot probleem

2 juli 2020 om 15:32 Partnercontent

Eind januari dit jaar overleed er een kalfje bij een stalbrand in Kootwijkerbroek. Gelukkig was de brandweer snel ter plaatse en konden de rest van de stal en de overige koeien gered worden. Toch roept dit akelige voorval voor sommigen weer herinneringen op aan de grotere stalbranden in Woudenberg. Kippenboer Verbeek zag in een jaar tijd twee keer zijn stal in vlammen opgaan, waarbij in totaal 110.000 kippen omkwamen. De kippenboer bleef na de tweede brand in 2018 opnieuw verslagen achter.

In 2019 meer dieren slachtoffer van stalbrand
Het aantal dieren dat jaarlijks omkomt bij een stalbrand is hoog. Zo kwamen er in de eerste acht maanden van 2019 al meer dieren om (160.000) dan in het hele jaar 2018. Dit leidt soms tot verwijten aan boeren, maar de marges in de veeteelt zijn nou eenmaal beperkt en daarmee ook de financiële ruimte voor preventieve maatregelen. Uiteindelijk is een stalbrand ook voor de betrokken boer een grote tragedie met al even grote gevolgen.

Oorzaak
Wanneer er een stalbrand ontstaat, kan het vee meestal nergens heen vluchten. Er zijn geen vluchtroutes die de dieren kunnen gebruiken om veilig buiten te komen. Wakker Dier vindt het belangrijk dat er verplicht brandmelders, voldoende bluswater en sprinklerinstallaties aanwezig moeten zijn in stallen. Ook zouden er goede vluchtwegen en ventilatiesystemen moeten komen en zouden elektrische installaties verplicht moeten worden gekeurd. Sommige ideeën zijn al vastgelegd in het Actieplan Stalbranden, maar deze maatregelen zijn enkel verplicht bij een renovatie of nieuwbouw.

Maatregelen
Veel stalbranden zouden kunnen worden voorkomen of sneller gedoofd kunnen worden door de maatregelen die nu verplicht zijn bij renovaties en nieuwbouw ook verplicht te maken voor oudere stallen. Gemeente Woudenberg draagt haar steentje bij door zich aan te sluiten bij een regionale campagne met als doel het aantal stalbranden terug te dringen. Burgers kunnen bovendien indirect meehelpen door biologisch vlees te eten en vrije-uitloop- of biologische eieren te eten. Hoe meer mensen voor biologisch gaan, hoe meer boeren kans hebben om op deze markt mee te spelen. Iedereen met een sim only-abonnement kan natuurlijk online controleren of bepaald vlees hoog scoort op dierenwelzijn. Bijvoorbeeld door de SuperWijzer-app te downloaden om te checken in hoeverre dierenwelzijn een factor is geweest bij de productie van het vlees. Deze is ontworpen door Greenpeace en Varkens in Nood. Met de app kan men met zijn of haar telefoon de barcode van zuivel, eieren en vlees scannen en vervolgens laat de app zien hoe het product scoort op milieu, dierenwelzijn en de aanwezigheid van schadelijke stoffen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie