Bij boer Teus konden de kinderen het voer bekijken.
Bij boer Teus konden de kinderen het voer bekijken. Hannie van de Veen

Boeren geven les op basisscholen

18 maart 2020 om 06:33 Onderwijs

WOUDENBERG Teus van der Wind en Elton van Ginkel van Leren Bij De Boer gingen vorige week weer met hun trekkers op pad om les te geven bij de Olijfboom en Kindcentrum Koningin Julianaschool in Woudenberg. Ook Nico Willigenburg, die 85 melkkoeien, 70 jongvee en 2000 varkens (die met 9 bij elkaar in een hok zitten) heeft, was er nu bij. Hij liet ook varkensvoer als brokjes, korrels en kruiden zien. ,,Van een varken van 125 kg wordt 95 kg gebruikt voor vlees en spek, maar ook voor gelatine in snoepgoed en de haren voor borstels."

De boeren hopen zo uit te leggen waarom de demonstraties in Den Haag noodzakelijk waren: de regelgeving over stikstof maakt het boeren bijna onmogelijk om voedsel te produceren. Door de stallen te vernieuwen proberen de boeren de stikstofuitstoot te verminderen. De kinderen begrepen goed dat zowel het stikstofprobleem als de voedselproductie belangrijk zijn. Helaas regende het voortdurend tijdens de buitenles.

Veel kinderen bleken bekend met het boerenbedrijf doordat ze er wonen, familie op een boerderij hebben of er vaak komen. Van tevoren waren veel vragen bedacht zoals 'Wordt een koe grijs?', 'Hoeveel stieren hebben jullie nodig?' en 'Hoe vroeg staan jullie op?'. Sommige kinderen vulden de les aan met eigen ervaringen.

Elton vertelde bij het kapot maken van eieren dat die niet alleen voor voedsel zijn, maar ook voor bijvoorbeeld verzorgingsproducten. Teus maakte duidelijk dat afval uit voedselfabrieken zoals gebroken koekjes of chocola gebruikt wordt als veevoer. De dieren zijn dus nuttig: ,,Er hoeft niets weggegooid te worden."

Voordelen van een boerderij vonden kinderen het verzorgen van dieren, de rust en de speelruimte. Mia: ,,Wij fokken lakenvelders en hebben schapen. Ik mag vaak helpen verzorgen." Volgens Richard rook het voer waar hij in graaide juist lekker. Directeur Marianne Meerveld: ,,We vonden deze les heel toepasselijk vanwege biddag."

Kinderen die op de foto mogen poseren met het spandoek voor de trekker van Teus.
Mia [links op de foto] kijkt hoe Elton de eieren kapot maakt.
Elton, Teus en Nico voor de klas
Kinderen die op de foto mogen poseren met het spandoek voor de trekker van Teus
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie